Un concurs care îmbină artele plastice cu religia, dar şi cu lucrul pe computer a devenit o tradiție la şcoala “Andrei Şaguna” din Turda. Nu mai puțin de 116 elevi din 17 şcoli, au luat parte la acest concurs interjudețean.
În fiecare an participanții la acest concurs sunt tot mai mulți. În acest an tema a fost “Sf. Paraschieva”, acest concurs interdisciplinar este strucuturat pe trei secțiuni, grafică, pictură şi power point, şi este destinat atât elevilor din ciclul primar cât şi gimnazial, pe nivele diferite în funcție de clasă. Este un concurs drag elevilor dar şi profesorilor, iar elevii participanți la acest concurs sunt tot mai numeroşi de la un an la altul. Această activitare are menirea de a-i aduce pe elevi tot mai aproape de Dumnezeu prin artă şi religie, într-o lume în care astăzi parcă păcatul şi desfrânarea sunt tot mai prezente în viețiile tuturor.
Concursul este organizat de şcoala “Andrei Şaguna” şcoală cu nume de Sfânt, Sfântul ierarh Andrei Şaguna, mitropolitul Transilvaniei. Tema din acest an a avut ca model pe Sfânta Cuvioasă Paraschieva. Aceasta, deşi s-a născut la sud de Dunăre, în partea Dobrogei care astăzi este pe teritoriu bulgar, poporul român o simte aproape ca şi cum ar fi a noastră , mai ales pentru că ea a acceptat să vină pe meleagurile noastre româneşti, la Iaşi.
Conform Wikipedia Cuvioasa Parascheva (în greacă Αγία Παρασκευή, „Sfânta Vineri”), cunoscută și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei. S-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie.
În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.
Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643
Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.