RECTIFICARE | Informația că fondatorul Caritas Ioan Stoica a fost evacuat din casă, publicată inițial în 2018
Știrea din „Foaia Transilvană”, preluată de mai multe ziare printre care și Ziarul 21 pe 16 ianuarie 2021, conform căreia Ioan Stoica, fondator al jocului piramidal Caritas în anii ’90, a fost dat afară din garsoniera în care locuia cu chirie în Brașov, a fost publicată pentru prima oară în urmă cu trei ani. Între timp, publicația transilvăneană a publicat o rectificare în care susține că Stoica ar fi murit acum doi ani, informație pe care Ziarul 21 nu a putut să o confirme.
Site-ul Antena 3 scria pe 11 martie 2018 că „Ioan Stoica, patronul celebrului joc piramidal Caritas, a fost evacuat din casă cu poliția. Ioan Stoica stătea în Brașov într-o casă naționalizată”.
Și ziarul Adevărul nota pe 12 martie 2018 că „Ioan Stoica a fost evacuat cu ajutorul Poliţiei după ce nu şi-a plătit chiria şi a acumulat restanţe mari la utilităţi. Bărbatul are acum 76 de ani”.
“Ioan Stoica, fondatorul jocului piramidal Caritas locuia de ani buni într-o garsonieră din Braşov. Pentru că nu şi-a plătit chiria şi a acumulat datorii mari la utilităţi, proprietarul l-a evacuat cu poliţia, iar acum, bărbatul de 76 de ani a ajuns pe străzi.”
Ziarul Adevărul, pe 12 martie 2018
Ne cerem scuze cititorilor pentru această eroare.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Ioan Stoica, fostul patron al jocului piramidal Caritas, unul dintre cei mai bogați români la începutul anilor ’90, a fost evacuat din garsonieră în care locuia cu chirie, din Brașov, scrie Ziua de Cluj.
El nu a și-a mai plătit utilitățile, astfel încât proprietarul a cerut evacuarea. Zilele trecute, Stoica a fost dat afară din locuință, cu ajutorul Poliței Brașov, în plină iarnă, el dormind acum sub cerul liber, pe unde apucă, prin oraș.
Ajuns, la 76 de ani, Stoica s-a retras de la Cluj-Napoca la Brașov, după falimentul Caritas. Jocul piramidal a fost în vogă în perioada 1992-1994. Compania Caritas a fost înființată de contabilul brașovean în 1992, ca societate cu răspundere limitată, având un capital de numai 500 de dolari.
La doar două luni de la înființare, Caritas se mută la Cluj. Inițial, valoarea depozitelor era una mică (2.000-10.000 de lei), dar mai târziu depozitul inițial minim a urcat la 20.000 de lei, în timp ce valoarea maximă era de 160.000 de lei. Sute de mii de români au investit în Caritas 4 miliarde de dolari.
La prăbușirea jocului piramidal 300.000 de oameni și-au pierdut toți banii. Ulterior, Stoica a dispărut și nimeni nu a mai dat de el. S-a zvonit chiar că a fugit din țară pentru a scăpa de furia oamenilor care au rămas fără economiile de-o viață. Stoica a fost arestat abia în vara lui 1994, în 25 august, când a devenit evident că nimeni nu își va mai recupera banii investiți.
sursa: Ziua de Cluj