Pata Rât are cuvântul
Conferință de presă 30 aprilie 2024, foyerul Operei Române
Să faci parte dintr-o comunitate marginalizată conduce la o stimă de sine foarte scăzută și la un sentiment de profundă lipsă de speranță în viața de zi cu zi.
Dar când apare oportunitatea ca povestea comunității din care faci parte să apară pe scena Operei Naționale din Cluj, te ridici și îți faci vocea auzită. Îți transformi povestea într-un gest simbolic și o transformi într-un dar oferit comunității din Cluj.
Conferința de presă a avut loc cu scopul de a da voce unor reprezentanți ai locuitorilor din Pata Rât, pentru a-i lăsa pe ei să își expună opiniile in fața presei clujene și în contextul spectacolului de operă contemporană Waste Side Story, în care este prezentată viața celor care trăiesc la propriu lângă groapa de gunoi.
În istoricul acțiunilor organizate pentru oamenii din Pata Rât, Khetane („Împreună”) este un simbol de autoîmputernicire a comunității aflate la marginea orașului de cinci stele Cluj. Iar prin spectacolul Waste Side Story este creat încă un cadru de autoîmputernicire. Copii și tineri din Pata Rât urcă în premieră pe scena Operei din Cluj.
Organizatorii și partenerii proiectului știu că spectacolul de operă nu va avea efecte palpabile de transformare socială, însă la nivel simbolic el deschide ușa spre speranță în rândul comunității, iar clujenii vor avea în față povestea omului care a trăit în secolul XXI o deportare modernă.
Le mulțumim celor care au contribuit la scoaterea simbolică a celor din Pata Rât, chiar și dacă doar pentru două ore. Vorbim de o contribuție reală, care va rămâne în istoria Pata Râtului ca momentul în care am reușit Împreună („Khetane”) să dăm o față umană ghetoului.
Marcăm momentul lansând astăzi, 30 aprilie, manifestul Khetane 2. Manifestul care subliniază necesitatea continuării colaborărilor cu locuitorii din Pata Rât.