<
Actualitate

Paracetamolul! Efecte secundare grave!

Mulți dintre noi apelăm la paracetamol atunci când vrem să tratăm o durere de cap sau când simțim că ne ia răceala. Specialiștii atrag atenția cu privire la acest medicament și ne spun cum ar trebui, de fapt, administrat. Mai mult specialiștii în domeniu atrag atenția asupra efectelor adverse periculoase pe care le are medicamentul dacă este administrat greșit.

Paracetamol – efectele adverse periculoase pe care le are

Paracetamolul este una dintre cele mai des folosite medicamente de către români. Specialiștii, însă, spun că pastila poate provoca efecte negative dacă este luată într-un mod necorespunzător.

Cercetătorii au făcut o listă cu efectele negative pe care această pastilă le poate avea asupra corpului, dacă este administrată într-un mod greșit.

Așadar, de ce nu este bine să faci exces de paracetamol?

Risc de creștere a tensiunii arteriale

Paracetamolul este deseori prezentat ca o opțiune mai sigură în comparație cu o altă categorie de analgezice denumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care sunt asociate cu creșterea tensiunii arteriale și a riscului de afecțiuni cardiace.

Risc de atac de cord și AVC

Nu doar cei cu tensiune arterială crescută trebuie să fie precauți când utilizează paracetamol în mod frecvent.

Există cercetări care sugerează că anumite variante de tablete de paracetamol, care conțin un ingredient ascuns, ar putea prezenta pericole dacă sunt luate pe termen lung.

Risc de alergie

Desigur, este extrem de rar ca paracetamolul să provoace efecte secundare dacă este administrat în doza corespunzătoare, conform NHS. Cu toate acestea, în cazuri excepționale, există posibilitatea ca unele persoane să experimenteze o reacție alergică severă cunoscută sub numele de anafilaxie după administrarea pastilelor. Dacă prezentați următoarele simptome ale unei reacții alergice severe la paracetamol, este recomandat să sunați la 112:

  • Umflarea bruscă a buzelor, gurii, gâtului sau limbii.
  • Respirație rapidă sau dificultăți în respirație, manifestate prin șuierat intens, senzație de sufocare sau luptă pentru aer.
  • Strângerea gâtului sau dificultăți la înghițire.
  • Înroșirea, decolorarea sau paloarea pielii, limbii sau buzelor.
  • Confuzie bruscă, somnolență sau amețeli.
  • Erupție cutanată umflată, mâncărime sau plină de vezicule.
  • Leșin sau dificultăți în revenirea la starea de conștiență.

Probleme la ficat și rinichi

Utilizarea excesivă de paracetamol este, de asemenea, legată de afectarea ficatului și a rinichilor, conform informațiilor furnizate de NHS.

Paracetamolul poate provoca tulburări ale sângelui

O altă consecință rară asociată cu paracetamolul este reprezentată de tulburările sanguine, inclusiv trombocitopenia și leucopenia, conform informațiilor furnizate de NHS.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS