Editura Didactică și Pedagogică nu a livrat manuale pentru clasele I-VI în valoare de peste 1,45 milioane lei, în 2018, când era editură unică, deși erau prevăzute în contract – Curtea de Conturi.
Curtea de Conturi a constatat ”numeroase deficiențe în derularea achiziției de manuale școlare de la Editura Didacticăși Pedagogică SA pentru clasele I-VI”, desfășurată în anul 2018, se arată în cel mai recent raport de activitate al instituției. Contractele cu ministerul, care nu au fost niciodată făcute publice, pentru tipărirea tuturor manualelor noi, au adus pagube de peste 1,45 milioane lei ministerului Educației, pagube pe care ministerul nu s-a grăbit să le recupereze, potrivit concluziilor inspectorilor.
Contractele subsecvente contractului-cadru pentru tipărirea manualelor pentru clasele I-VI au fost semnate pentru un număr de exemplare de manuale școlare bazat pe datele din SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România), neconform situației reale rezultate din solicitările transmise de inspectoratele școlare, notează Raportul, informează edupedu.ro
”Ceea ce conduce la premisa că, la data întocmirii referatului de necesitate, MEN nu a cunoscut numărul real al elevilor din sistemul de învățământ primar și gimnazial și nu a ținut cont de obligațiile prevăzute în Legea nr. 1/2011 a Educației naționale, cu modificările și completările ulterioare, privind gratuitatea manualelor pentru profesori și biblioteci”, se arată în document.
Pe de altă parte Curtea de Conturi remarcă și faptul că ar fi fost tipărite alte manuale decât cele solicitate de inspectorate: ”lipsa solicitărilor pentru anumite manuale ridică semne de întrebare asupra necesității achiziției acestora”.
”Ministerul Educației a negociat și acceptat un preț mediu în condițiile unor date incomplete obținute din SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România)”, arată în raport Curtea.