Când vorbim de zona anteprenorială ne referim la motorul din societate care generează locuri de muncă, care aduce un plus valoare și inovație.
O rubrică despre antreprenoriat, despre provocări, despre educație antreprenorială, despre vânzări, despre prețuri, despre avantajele și dezavantajele antreprenoriatului, despre implicarea angajaților în firmele unde muncesc, despre tot mediul anteprenorial.
Prin această serie de reportaje ne propunem să le oferim antreprenorilor români informații care să îi ajute să își dezvolte afacerile și să găsească soluții la provocările cu care se confruntă.
De aceea, dacă există întrebări legate de afaceri, organizarea companiei, soluții la rezolvarea unor probleme, etc. puteți să ne scrieți pe adresa de mail redactie@ziarul21.ro iar specialistul nostru în business vă va răspunde întrebărilor.
Adrian Soporan: Bună ziua, domnule Cuc! Vă mulțumim că ați acceptat propunerea noastră de a ne fi partener în această nouă rubrică numită: „Pagina de business„.
Florin Cuc: Bună ziua și vă mulțumesc pentru invitația făcută. Sper să fie un parteneriat din care cititorii d-voastră să aibă de câștigat. Experiența pe care am acumulat-o în acești ani sper să se transpună în cele mai bune sfaturi pentru antreprenori.
Rep.: Când v-ați apucat de antreprenoriat și mai ales, de ce?
Florin Cuc:M-am apucat de antreprenoriat în urmă cu 27 ani, încă de pe vremea studenției, când am decis că mi se potriveste această meserie. Încă din școala generală și liceu am fost un fel de conducator de turmă, atât la lucruri bune cât mai ales la prostiile ( râde) caracteristice vârstei. Am avut toate gradele posibile pe vremea acea. Fiind în comunism câțiva ani, ca toți copii, eram pioner și PTAP-istetc.
Rep.: În acest moment sunteți CEO la Arhivatorul. Cu ce se ocupă firma dumneavoastră?
Florin Cuc: Livrăm soluție integrată de management al documentelor care conferă liniște și siguranță clienților noștri. Mai concret ne ocupăm cu arhivarea fizică și electronică a documentelor și implementăm soluții informatice clienților noștri privind managementul documentelor
Cu alte cuvinte facem o parte din Industrializarea 4.0 și anume digitalizarea companiilor.
Rep.: Ce este industrializarea 4.0?
Florin Cuc:Este a patra mare industrializare după Industrializarea 1.0 care a fost descoperirea motoarelor cu abur, industrializarea 2.0 care a fost descoperirea benzilor transportoare acționate electric, industrializarea 3.0 care a însemnat automatizarea proceselor de producție prin roboți iar industrializarea 4.0 reprezinta sistemele informatice care fac legătura directăîntre mașini, produse și oameni.
Rep.: Este dificil să fi antreprenor în România? Ce provocări ați întâmpinat?
Florin Cuc: Nu este dificil să fi antreprenor însă este condiționat de un lucru foarte important: să îți placă ceea ce faci. Mie îmi place foarte mult ceea ce fac, aștept fiecare dimineață să văd noile provocări care apar. Provocări apar tot timpul însă fiecare lucru care apare în viața ta apare cu un scop iar dacă provocarea este o problemă, trebuie să știm că odată cu ea apare și oportunitatea. Când mai exact? Nici la început și nici la sfârșit, ci undeva pe la mijloc. Trebuie doar să o vedem și să o fructificăm. Pentru asta trebuie să fim pozitivi și optimiști.
Rep.: În aceste condiții, de ce ar merita ca cineva să își pornească o afacere proprie? Ce satisfacții ar avea?
Florin Cuc:În primul rând cred că fiecare om poate fi un antreprenor, un leader, însă poate fi mai bun sau mai slab, în funcție de cum se pregătește pentru această meserie. Satisfacțiile vin în fiecare zi când reușești să realizezi un obiectiv sau o parte a unui obiectiv. Ca să nu ai insatisfacții, repet, trebuie să fii pozitiv și să apreciezi ceea ce ai realizat, nu să fi frustat de ceea ce nu ai realizat.
Rep.: Care sunt planurile dvs. de viitor la Arhivatorul? Ce obiective aveți?
Florin Cuc:În primul rând doresc să readuc firma acolo unde era înainte de pandemie fiindcă ne-a afectat destul de mult. Pe termen mediu și lung vreau să îmi continui obiectivele de a ajunge să activăm la nivel național. Vom inova și ne vom dezvolta continuu pentru ca serviciile oferite să satisfacă nevoile prezente și viitoare ale clienților noștri.
Rep.: Care considerați că sunt cele mai mari 3-4 greșeli pe care le fac antreprenorii români?
Florin Cuc:Nu au un plan/o strategie/un proiect. Nu au obiective clar stabilite, scrise și asumate. Nu au grijă de angajați. Pun banul pe primul loc, ca fiind scopul principal.
Rep.: Care credeți că e primul lucru pe care antrepenorii români ar trebui să-l învețe? Unde există cele mai mari lacune/lipsuri?
Florin Cuc:Dezvoltarea personalăși profesională. Un alt aspect important este că nu se pregătesc pentru meseria de leader, pentru că este o meserie, așa cum este meseria de lăcătuș, strungar, zidar etc.
Rep.: Despre ce vom vorbi în reportajele următoare? Care va fi primul subiect pe care îl vom aborda mai în detaliu.
Florin Cuc:Vom vorbi despre Organizarea Strategică a Afacerii pe toate departamentele printr-o metodologie numita OPAC:
O-Obiectivele fundamentale ale companiei
P-Procesele și mecanismele de funcționare
A-angajații-competențe și expertize
C-climatul organizațional
Astfel primul reportaj va fi despre Obiectivele fundamentale ale companiei.
Rep.: Vă mulțumim pentru sfaturi! Așteptăm ediția a doua a acestei rubrici care promite a fi un etalon pentru cei care doresc a-și începe o afacere.
Florin Cuc: Vă mulțumesc pentru ocazia de a-mi etala cunoștințele pe care l-am acumulat în acești 27 de ani de business. Ne vedem cu drag la a doua ediție a rubricii „Pagina de Business”.