Ordonanța de urgență a Guvernului (OUG 37/2020) ce reglementează amânarea ratelor la bănci a fost modificată în Parlament.
În forma adoptată joi, 23 aprilie, de către Camera Deputaților, prin vot final, și persoanele care au restanțe la bănci pot beneficia de facilitate și a fost eliminată capitalizarea dobânzii și a comisioanelor aferente perioadei în care rambursarea a fost suspendată.
De asemenea, creditele reeșalonate vor putea depăși limita de vârstă prevăzută în prezent, potrivit g4media.ro
Totodată, în cazul firmelor, acestea trebuie să aibă întreruptă activitatea parțial sau total sau diminuată cifra de afaceri cu 15% faţă de media lunilor ianuarie şi februarie. Anterior, procentul era de 25%.
Ce prevede ordonanța modificată în Parlament:
* obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, dar nu mai mult de 31.10.2021, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare
* pentru debitori persoane fizice pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu depășirea limitei de vârstă.
* cu excepția persoanelor fizice, beneficiarii trebuie să aibă activitatea întreruptă total sau parțial, veniturile sau încasările diminuate cu cel puțin 15% față de media ultimelor două luni sau, în cazul autorităților publice locale, apariția unor cheltuieli neprevăzute sau nebugetare, legate de combaterea pandemiei, ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate în baza declarațiilor pe propria răspundere a debitorilor.
* dobânda datorată de debitori, precum și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare
* sunt de asemenea eligibili debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.”
Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că liberalii vor ataca modificările la Curtea Constituțională.