Omul de afaceri american de origine română, Nick Dorneanu, despre decizia de a investi în România: „Este țara de care sunt legat afectiv și căreia doresc să-i acord o șansă indiferent dacă riscurile pe care mi le asum sunt mai mari”
„Nick” Onisim Dorneanu, un prosper om de afaceri american de origine română a atras recent atenția mass-media românești după ce a anunțat că intenționează să demareze o serie de invesții de substanță în patria natală. În ultima perioadă s-a vorbit foarte mult despre nevoia consolidării parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România dincolo de dimensiunea militară, care funcționează într-adevăr la un nivel fără precedent.
Au existat speculații că în perioada următoare vor fi întreprinse demersuri susținute la toate nivelurile pentru a lărgi cooperarea economică între cele două state. Aparent, acesta este contextul în care oameni de afaceri importanți fac pași relevanți către România, iar Nick Onisim Dorneanu nu pare să fie o excepție.
Întrebat fiind despre ce l-a determinat să ia această decizie investițională acum, când apele sunt tulburi în această parte de lume, omul de afaceri american de origine română a răspuns: „Deși este adesea invocat drept un clișeu, pot să vă confirm din vasta mea experiență de business că orice situație de criză ascunde oportunități imense.
În piețele supradezvoltate, îndelung sedimentate, randamentele sunt adesea foarte mici, iar identificarea unei noi breșe, ori nișe de busniess, sunt tot mai înguste.
România este din multe puncte de vedere un tărâm necartografiat, care abordat cu onestitate, abilitate și puțină apetență pentru risc se poate dovedi o adevărată „gold mine”. Este adevărat că eu nu privesc către România exclusiv din persepctiva unui om de afaceri pragmatic, exclusiv cu ochii pe rezultate. Este țara de care sunt legat afectiv și căreia doresc să-i acord o șansă indiferent dacă riscurile pe care mi le asum sunt mai mari.
Dorința mea nu este de a înregistra profituri record aici, ci de a construi un edificiu de pe urma căruia să câștige cât mai mulți români, și comunitatea în ansamblul său. Eu fiind un om care a plecat de foarte tânăr din țara natală știu ce sacrificii și riscuri presupune adaptarea și integrarea de la zero într-o țară străină.
Eu am o poveste de succes, însă știu și foarte multe biografii cu deznodământ dramatic. Rămân la convingerea că cea mai buna soluție este ca tinerii români să se împlinească profesional și personal acasă. Poveștile lor de succes, reușitele lor, reprezintă adunate laolaltă povestea de succes a României. Cu cine va fi construită România de mâine dacă elitele sale cedează acestei tentații de a emigra unde văd cu ochii. Acestă realitate este cu atât mai mult valabilă in domeniul IT în care eu activez. Astazi barierele fizice au căzut, iar posibilitatea unor angajamente care nu țin cont de frontiere reprezintă o oprtunitate fără precedent pentru programatorii români.
Sunt încă multe lucruri de făcut în România, iar așa cum vă spuneam, prin modelul de business pe care îl voi practica voi incerca să aduc un suflu nou, menit să producă schimbări în piață, schimbări de care ceilalți jucători vor trebui să țină cont. Am prieteni care îmi spun că uneori sunt un personaj donquijotesc, gata să lupte cu morile de vânt, într-o țară foarte rezistentă la schimbare. Ei bine, da, pentru România sunt dispus sa ies din zona de confort!”