Deși se vorbește foarte mult despre avans tehnologic, digitalizare, automatizare, sau inteligență artificială, nu foarte mulți experți au explicat cum se declină în plan concret aceste evoluții. Omul de afaceri american de origine română, Onisim Dorneanu, COO al companiei WTZ Technologies a acceptat să împărtășească din experiența acumulată pe piața medicală americană, peste Atlantic fiind deja operaționalizate o serie de sisteme al căror randament se măsoară, inclusiv, prin numărul de vieți salvate. WTZ Technologies, o companie din avantgarda dezvoltării de software destinat domeniului medical si-a propus să realizeze și în România o aliniere a sistemului de sănătate la noile evoluții si metamorfoze tehnologice.
Dl Onisim Dorneanu a relatat că transformările generate de noile tehnologii care se profilează la orizont nu mai sunt un secret pentru nimeni, ci o certitudine. Spre exemplu, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a arătat recent într-un studiu compex că este de așteptat ca 1,1 miliarde locuri de muncă (la nivel global) din sistemul medical să fie profund afectate de transformările tehnologice prefigurate în următorul deceniu. Prin transformări înțelegem inclusiv faptul că o bună parte din aceste locuri de munca vor dispărea.
În prezent, evoluțiile tehnologice au ajuns la un nivel atât de avansat încât indiferent de domeniul în care activăm, competentele digitale au devenit un atribut esențial. Aptitudini care au fost cândva asociate cu domeniul IT, astăzi sunt indispensabile în aproape orice sector de activitate.
COO-ul WTZ Technologies spune că nu trebuie să așteptăm cu teamă aceste transformări. Evoluțiile tehnologice fac ca lumea în care trăim să fie într-o continuă schimbare, însă pentru a ține pasul cu ea suntem nevoiți să găsim soluții pentru a ne adapta la această nouă paradigmă. Cu atât mai mult cu cât tehnologia face parte astăzi din viața noastră cotidiană, și pe care, să recunoaștem, ne-o simplifică în cele mai diverse moduri. Totuși, pe lângă multiplele beneficii, aduce cu sine și o serie de provocări.
Datorită proceselor de automatizare si digitalizare mulți oameni rămân fără locuri de muncă și astfel apare nevoia de recalificare profesională. Meseriile foarte solicitante și rutiniere, precum cele din sectorul industrial, au fost preluate de către brațe robotice care îndeplinesc aceeași muncă făcută inițial de om, mult mai ușor și într-un timp redus semnificativ. Astfel, cei rămași în afara sistemului se văd nevoiți să își însușească noi abilitați.
Asa cum spuneam, un domeniu în care evoluțiile tehnologice reprezintă un real ajutor este cel medical. În acest sector, competentele digitale ar trebui pregătite încă de pe bancile facultății pentru a nu ne găsi ulterior în imposibilitatea de a utiliza aparaturi inovatoare care pot slava milioane de vieți, din pricina faptului că nu avem oameni calificați să le utilizeze.
De asemena, dl Onisim Dorneanu susține cu intransigență că „Într-o lume în care avansul tehnologic a ajuns atât de departe, ar fi un act de egoism să refuzăm însușirea abilitaților necesare, dar și a sistemelor hardware și software adecvate pentru salvarea mai multor vieți.
Astfel de lucruri trebuie planificate și implementate din respect față de medici care își dedică viața salvării semenilor săi, pentru care doar cunoștințele de medicină nu mai sunt suficiente, pentru că pot exista situații în care viața unui pacient să depindă de o operație delicată ce poate fi realizată doar cu ajutorul unui sistem asistat computerizat pe care acesta nu l-a utilizat niciodată. Mai mult decât atât, trebuie sa primeze grija față de cetățean, respectiv față de contribuabilii acestei țări care merită o șansă la o viață mai bună, sau pur și simplu la viață în sine.
Oricât de mult s-ar investi în modernizarea și digitalizarea spitalelor românești, întâi de toate trebuie să îi pregătim pe tinerii medici să fie adaptabili în raport cu noile noilor tehnologii. Iar ceea ce ne ofertă valoros tehnologia să îmbrățișăm cu bucurie, nu cu teamă.”
COO-ul WTZ Technologies confirmă astfel că decizia de a intra pe piața din România reprezintă totodata un pariu referitor la potențialul resursei umane autohtone. Aderența la noile tehnologii a specialistilor români din domeniul medical este extrem de încurajatoare și vine in siajul unei piete de dezvoltare software cu un potențial impresionant.