Încep să scriu un articol pentru Ziarul 21. Am atâtea în minte, nu știu pe ce temă să mă așez.
Să scriu despre tradiții românești?
Cred că prima dată trebuie să mă descarc. Să merg mai adânc și să scriu despre ceva fundamental, strâns legat de tradiția, cultura și folclorul unui popor. Ceva care poate nu este prea bine înțeles sau promovat în ziua de azi.
Asta e… M-am hotărât!
Am să scriu despre cum cred eu, un om de rând, că trebuie să arate un PATRIOT. Poate greșesc în descrierea mea dar îmi susțin părerea. Nu vreau să folosesc cuvinte mari și complicate, voi scrie așa ca să mă înțelegeți toți.
Când eram copil, și am făcut cunoștință cu acest termen, PATRIOT, credeam că e foarte simplu să fi unul, și că trebuie să areți că ești patriot prin însemne pe îmbrăcăminte, prin diferite accesorii naționaliste, etc. Așa credeam atunci. Dar NU! Nu e deloc așa!
Patriotismul nu are nimic de a face cu îmbrăcămintea și accesoriile cu însemne naționaliste pe care le porți.
Din contră, patriotismul vine din interiorul tău, din ceea ce simți, din faptele pe care le faci pentru semenii tăi și pentru societate.
Poți să îți pui însemne și insigne naționaliste în piept, în pălărie, să porți pancarde cu „ÎMI IUBESC PATRIA” și chiar să săruți de trei ori pe zi, în văzul tuturor, drapelul țării tale, dar dacă nu-ți iubești semenii, dacă nu iubești oamenii cu care conviețuiesti, cultura și folclorul țării tale, sau dacă te iubești pe tine mai presus de orice, tot ceea ce demonstrezi este „FĂȚĂRNICIE”.
Dacă în curtea ta flutură drapelul țării tale, în semn că îți iubești patria, ai grija ca la poarta ta, cel sărac, să găsească o pâine. Dacă la oglinda retrovizoare a mașinii tale ai agățat o panglică cu culorile drapelului național, fi civilizat în trafic, nu înjura și nu blestema pe cel care poate din greșeală sau neatenție ți-a tăiat calea. Dacă la pieptul tău, ai o insignă cu culorile, forma sau numele țării tale, asigură-te că îți respecți țara și valorile ei.
Dacă ești angajat sau faci parte dintr-o instituție a statului, nu înseamnă că ești superior vreunui cetățean, ești egalul lui și ai o responsabilitate mare în ceea ce îl privește. Trebuie să te implici pentru ca el să aibă un trai mai bun. După caz, să-i aperi drepturile, să lupți pentru sănătatea și siguranța lui ș.a.m.d.
Dacă lucrezi în sistemul privat, nu înseamnă că tu îl plătești pe cel din sistemul de stat. Trebuie să muncești cinstit, să plătești dările către stat, ca acesta să poată funcționa! Dacă în casa ta faci curățenie, și îngrijești obiectele de valoare, fă asta și în țara ta! Oricare ar fi poziția și locul tău în societate, gândește-te că ȚARA TA, nu se termină o data cu viața ta. Ea trebuie îngrijită și lăsată moștenire copiilor și copiilor copiilor tăi !
A fi patriot nu este o alegere în viață, ESTE O OBLIGAȚIE!
A fi patriot înseamnă să fi un om valoros, iar valoarea unui om nu se măsoară nici în bani, nici în mușchi și nici în „jmecherie”. Ea se măsoară doar în ceea ce lași pentru societate.
O societate sănătoasă are nevoie de de un popor patriot!
Oare suntem patrioți?