„Agricultura salvează țara” era una dintre cele mai folosite fraze în trecut. Poate și acum. Însă viitorul sunt tinerii fermieri de azi care, ieșiți de pe băncile facultăților cu specific agricol, sunt puși față în față cu realitatea. Iar realitatea este…
Vrem să o prezentăm pe Maria Codrea, o tânără doctorandă din cadrul USAMV Cluj Napoca. Maria Codrea a fost prefectul studenților din USAMV ( după spusele unora, cel mai implicat prefect al studenților din ultimii ani) și era liantul dintre studenți și cadrele didactice.
Maria Codrea este cunoscută ca fiind „fata cu căpșuni dulci” de la Drăgușeni (SM). Deține împreună cu familia, o cultura bio de 1.5 ha de căpșuni și livrează căpșuni unde există cerere. Tot timpul energică, pasionată, perseverentă și optimistă, Maria reușește cumva ( doar ea știe cum) să le facă pe toate. Este implicată în foarte multe activități și participă la foarte multe seminarii și conferințe legate de agricultură. Am vrut să vedem dacă este grea viața de tânăr fermier și a acceptat interviul nostru.
AS: Cine este Maria Codrea și cu ce se ocupă?
Maria Codrea este student doctorand la Catedra de Pomicultură și un tânăr fermier pasionat de tot ce are legătură cu zona rurală. Este pasionată de cultura de căpșuni, călătorii, citit și voluntariat, pe care îl face de când a intrat în viața studențească.
AS: Cum este să fii în postura de profesor?
Maria Codrea: Mărturisesc că la început am avut emoții mari pentru că este foarte greu să te afișezi în fața unor studenți și să le explici, să înțeleagă fiecare. După câteva ore de predat m-am gândit că acesta este cursul firesc pentru un cadru didactic. Sunt convinsă că trăirile pe care eu le-am avut la început, le-au avut fiecare dintre profesorii pe care îi admir și îi stimez.
AS: Cum este să fii tânăr fermier?
Maria Codrea: E foarte greu sa fii tânăr fermier, deoarece lumea din jur nu are încredere în tine și în cunoștințele tale, instituțiile din domeniu te sprijină și nu prea (doar dacă mergi să le bați zi de zi la ușa și să pui piciorul în prag atunci când vrei cu adevărat sa obții ceva), nu ai cu cine să lucrezi pentru că nu mai este forță de muncă, dar noroc cu părinții, care ne ajuta și ne sprijină în toate proiectele 🙂
Ideea este să îți placă și să îți dorești să faci tot timpul mai mult. Tehnologia se schimbă de la an la an, totul devine mai simplu, mai complex, mai ușor. Însă pentru a putea să îți fie ușor, trebuie să treacă ani, să acumulezi experiență, multă experiență. Este foarte important să existe o balanță între teorie și practică, un echilibru.
AS: Ce suprafață are Ferma Codrea?
Maria Codrea: La ora actuală ferma familiei are în proprietate undeva la 400 de ha, pe care sunt cultivate cereale, iar pe 1,50 ha o plantație de căpșuni certificată ecologic. Aici vreau să specific că în anul 2018 am avut 8 ha de căpșuni, însă lipsa forței de munca ne-a făcut să luăm decizia de a reduce considerabil suprafață.
Având în vedere că nu mai găsim forță de muncă, împreună cu familia am decis să ne extindem mai mult pe cultura mare și pe zootehnie, deoarece pe aceste domenii putem să lucram mult mai mult mecanizat.
AS: Are agricultura viitor?
Maria Codrea: Da! Agricultura are viitor dacă lumea o să ia în serios acest domeniu și o să conștientizeze că este un sector foarte important! Agricultura nu se mai poate face după ureche, avem nevoie de specialiști bine pregătiți, avem nevoie de digitalizare și de mecanizare, avem nevoie de asociere, de încredere și de multă voință și răbdare!!
AS: Mesajul pentru tinerii fermieri?
Maria Codrea: Mesajul meu pentru tinerii fermieri: să lupte pentru visul lor, să aibă încredere, să se asocieze, să colaboreze și să nu le fie frică să ceară ceea ce li se cuvine și mai ales, să aibă încredere în cunoștințele pe care le dețin!!! Mult succes! 🌱🚜🐂🍓