Nicușor LĂCĂTUȘ
Folclorul pentru o națiune reprezintă leagănul civilizației înaintașilor noștri, reprezintă statornicia pe aceste meleaguri de mii și mii de ani. Cum ne-am identifica ca popor dacă nu ar exista această taină a promovării folclorului, datinilor și obiceiului popular? Iubirea pentru autenticitate, pentru tot ce este frumos în folclorul românesc s-a transmis din generație în generație și datorită unor oameni deosebiți care au înțeles ce înseamnă valorile, culturale dar și cele spirituale. Este vorba de familia Moldovan Viorel și fiica domniei sale Oară Liliana, dar mai bine să-i lăsăm pe ei să ne relateze.
Rep.: Pentru început doresc să vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre, cititorilor Zarului 21 . Vă rog să ne spuneți câteva date biografice.
Moldovan Viorel, interpret de muzică populară:
Mă numesc Moldovan Viorel, sunt născut pe 7 August 1944 în satul Găbud, comuna Noșlac, județul Alba. Am terminat Școala Profesională de Mecanici Agricoli din Aiud, de asemena am absolvit și Școala de Maiștrii de laSighișoara.
Oară Liliana Violeta, interpretă de muzică populară:
Mă numesc Oară Liliana Violeta, sunt născută pe data de 4 Iulie 1968 în satul Găbud, comuna Noșlac județul Alba. Am absolvit Liceul Industrial nr. 4 Alba Iulia iar pe plan artistic am absolvit Școala Populară de Artă, Alba Iulia la clasa, profesoarei Leontina Farcaș.
Rep.: Cum a început această pasiune pentru folclor?
Oară Liliana: Tatal meu e viorist și mergea la nunți, el ne-a transmis pasiunea mie și surorii mele. Cântam împreună de mici și eram cunoscute ca surorile Moldovan. Am făcut Școala Populară de Artă la Alba Iulia, cu doamna Leontina Farcaș. Am ajuns să cântăm în ansamblu folcloric „Țarina” din Alba Iulia, care acum se numește „Crai nou”. De asemenea am cântat cu nume mari ale muzicii populare cum ar fi: Furdui Iancu, Nicoleta Voica, Veta Biriș, Drăgan Muntean și mulți alții. Folclorul pentru mine este esența vieții.
Rep.: Care au fost primele mari concerte, colaborări cu alți soliști de muzică, cu instrumentiști.
Oară Liliana: Am cântat alături de renumita orchestră „Ionel Budișteanu” de la Vaslui. Am cântat cu orchestra domnului Nelu Gabor. Apoi am făcut un CD cu 12 melodii, împreună cu tata. Am cântat la „Cenaclul Flacăra” împreună cu sora mea. Pe lângă asta am cântat în fiecare an la Zilele Municipiului Câmpia Turzii. De asemenea am cântat și la „Fii satului” în diferite sate și comune cum ar fi: Noșlac, Fărău, Unirea, Urca, Boian, Luna, Chețani, Galda de Jos, Ponor, Bistra, Baia de Arieș precum și la nunți. În prezent sunt și membră a corului Bisericii nr. 5 cu hramul „Sfantul Ilie”.
Rep.: Vă rog să ne spuneți dacă ați avut colaborări cu televiziuni pe teme muzicale?
Oară Liliana: Bineînțeles, posturile de televiziune cu care am colaborat și eu și tata au fost: ,,Etno Tv”, “Favorit Tv”, “Hora Tv”, “Someș Tv”, “Agro Tv” iar tata a participat în 2004 la emisiunea „Debut 50 Plus” de la TVR 1 unde am cântat alături de Aurel Tămaș, iar prezentator a fost marele actor Ion Besoiu.
Rep.: Care au fost premile obținute pe parcursul anilor?
Oară Liliana: Am participat la câteva concursuri, cum ar fi: festivalul de la Ocna Mureș „Mureș pe marginea ta” unde am obținut de 3 ori premiul 1, la Festivalul Național „Cântarea României” unde de asmenea am obținut premiul 1, și recent noi am participat la festivalul „Cultură pentru cultură” desfășurat de către Centrul Cultural ,,Augustin Bena” din Alba Iulia, unde am reprezentat comuna Noșlac.
Rep.: Cum se îmbină credința cu folclorul?
Moldovan Viorel, interpret de muzică populară:
Folclorul românesc e o cultură, e o poezie prin care țăranul își plânge amarul sau bucuria. El prin folclor transmite generațiilor viitoare datinile și obiceiurile strămoșești.
Rep.: Ce a reprezentat folclorul, pentru dumneavoastră?
Moldovan Viorel: Pentru mine folclorul a reprezentat o mare bucurie, folclorul e tot ce mai frumos în viață.
Rep.: Vreau să vă întreb dacă în tinerețea dumneavoastră, preotul satului se implica în activități culturale, la șezători sau la joc.
Moldovan Viorel: Da, binențeles. Pe vremea tinereții, preotul era nelipsit la activitățile culturale. Era un respect mare față de preot. Îmi aduc aminte când venea preotul la joc, noi cei de față ne ridicam în picioare și ne scoteam căciulie. E chiar indicat în zilele astea ca preotul să implice tinerii în activității și să-i scoată din fața calculatoarelor.
Rep.: O familie așa de frumoasă și dinamică, cu siguranță se gândește și la planuri de viitor, care ar fi acelea?
Oară Liliana: Am extras melodii tradiționale din satul Găbud și am realizat un CD. Acum realizez împreună cu tata un album cu 15 cântece noi cu texte nemaiauzite, texte autentice din folclorul românesc. Din cele 15 cântece, șapte sunt finalizate.
Rep.: Care sunt costurile care implică în realizarea unui album sau a unui videoclip?
Oară Liliana: În realizarea unui album costurile sunt mari, gândiți-vă că pentru realizarea unui negativ, trebuie plătiți instrumentiștii, în funcție și de complexitatea piesei. Realizarea unui videoclip într-un studio profesionist, presupune alte costuri pe care le suportăm. Costul în general este cam de 500-600 de lei pentru o melodie.
Rep.: Când va fi lansat albumul?
Oară Liliana: Albumul va fi lansat cam prin luna mai.
Rep.: Pentru realizările voastre, cui doriți să-i mulțumiți?
Oară Liliana: Vreau să-i mulțumesc în primul rând lui Dumnezeu pentru că m-a înzestrat cu acest har muzical, bineînțeles tatălui meu care m-a îndrumat să cânt muzica populară, profesoarei Leontina Farcaș care a știut cum să ne cultive talentul muzical.