O seară minunată și binecuvântată la Câmpia Turzii, în data de 15 august. În prezența Înalt Preasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț, a primarului Municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, a prof. univ. Călin Felezeu și în prezența unui public ghirișan numeros, s-a sărbătorit Patronul Spiritual al Municipiului, Fecioara Maria și Sfântă Sărbătoare a Brâncovenilor. Cuvintele duhovnicești rostite de Înaltul Andrei care faceau referire la partea religioasă a sărbătorii Brâncovenilor au fost pansament sufletesc pentru cei prezenți. Dorin Nicolae Lojigan a transmis celor prezenți urări de bine și sănătate, aducând în discuție această pandemie care, a împiedicat organizația Zilelor Muncipiului Câmpia Turzii la nivelul anilor trecuți. Un lucru remarcat și de edilul Lojigan a fost setea de activități culturale pe care oamenii din oraș o au și bucuria cu care, cei prezenți, au primit această activitate. Istoria neamului nostru românesc a fost transpusă în cuvinte apăsătoare de către profesorul universitar Călin Felezeu, o somitate a zilelor noastre.
Cireașa de pe tort a fost o scenetă referitoare la viața de pe urmă a lui Constantin Brâncoveanu și a celor 4 fii ai săi. Copiii de la biserica Învierea Domnului, grupul „Felicitas”, conduși de Pr. Sebastian Zăhan, au fost impecabili. Au jucat această piesă de teatru magistral, la final fiind inundați de aplauzele publicului.
Câteva detalii despre Constantin Brâncoveanu. În ziua de 15 august 1714, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, tocmai când domnitorul împlinea 60 de ani, a fost dus împreună cu cei 4 fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, spre locul de osândă. Constantin Brâncoveanu, adevărat creștin și cu fapta, nu a renunțat la credința strămoșească, chiar cu prețul vieții sale și a fiilor săi.
”Facă Dumnezeu ce-a vrea!
Chiar pe toți de ne-ți tăia,
Nu mă las de legea mea!”
Povestea martirului domnitorului – omorât de turci împreună cu toți fiii lui – este una dintre cele mai emoționante din întreaga noastră istorie. Tocmai de aceea, concluziile cercetărilor arheologice desfășurate în luna decembrie a anului 1932, care atestau în mod cert că osemintele lui Constantin Brâncoveanu au fost înmormântate, în taină, într-un colț al Bisericii ”Sf. Gheorghe Nou” din București, au provocat o vie emoție printre români.
Revenind la spectacol, prezentatorii Adrian Soporan și Pr. Sebastian Zăhan au prezentat pe rând, momentele care au delectat audiența. Un moment muzical de excepție a fost oferit de trio “Atac Band” din Cluj Napoca. Raul David Lenart – contrabas, Rareș Munthiu – vioara, Flavius Ianchis – pian, niște tineri de excepție de la Opera din Cluj. Mai apoi, tradițiile nu au fost uitate și Ansamblul folcloric “Ardeleana”, tinerii și seniorii, care, în ciuda faptul că la un moment dat a început ploaia, au dansat de au alungat norii. Pe final, Fanfara Promenada a Centrului Cultural Câmpia Turzii, a electrizat publicul care s-a împotrivit să meargă acasă deși ploaia a persistat.
Rămas până la final ÎPS Andrei a rămas impresionat de activitatea organizată de Primăria Municipiului Câmpia Turzii în colaborare cu Parohia “Învierea Domnului” din Câmpia Turzii.
Astfel de seri trebuie repetate la Câmpia Turzii. Oamenii sunt dornici de a ieși la activități culturale, având o sete de nedescris a tot ceea ce înseamnă concerte, piese de teatru, seri duhovnicești etc.
Marea noastră mirare a fost în momentul în care, la începerea ploii, doar câteva persoane au plecat, acestea neavând umbrelă, în rest, toți au fost „înarmați” cu umbrele și pelerine de ploaie.
Din perspectiva vremii, a timpurilor în care trăim și a restricțiilor impuse de autorități, acest eveniment a fost unul extrem de reușit.