În ultima perioadă, consumul de alcool este una dintre principalele cauze ale producerii de accidente grave în judeţul Cluj, alături de viteza excesivă.
STATISTICI ÎNGRIJORĂTOARE
În anul 2019, pe raza județului Cluj au murit 38 de persoane în accidente rutiere. În două dintre aceste cazuri, conducătorul care a provocat tragedia se afla sub influența alcoolului. Însă asta nu este tot. Anul trecut, polițiștii clujeni au constatat 386 de infracțiuni de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.
„De asemenea, au fost aplicate 499 de sancțiuni contravenționale pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, faptă prevăzută de OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
Nu a trecut nici o lună de la începerea noului an, și deja, în perioada 1-26 ianuarie, pe raza județului Cluj au fost constatate 11 infracțiuni de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului și 17 contravenții.
CE SPUNE LEGISLAȚIA ACTUALĂ
Potrivit legislaţiei actuale, în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcţie de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:
Contravenţie: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,40 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
Infracţiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,40 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă şoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracţiuni, permisul de conducere se anulează.
De asemenea, refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului este sancţionat cu închisoarea de la 1 la 5 ani.