<
Actualitate

Nu puteți voi mătura, cât putem noi arunca

Nu puteti voi mătura cât putem noi arunca

„Nu puteți voi mătura, cât putem noi arunca”, pare a fi un slogan al celor care aruncă cu nepăsare gunoiul la întâmplare.

Ne dorim cu toții un oraș ca afară. De cele mai multe ori auzim exemple date orașele din Germania și Japonia, unde curățenia este la ordinea zilei. Vrem ca și orașul nostru să fie ca afară dar noi ne comportăm tot ca un popor de secolul XVII.

Un bătrân înțelept spunea că iubirea de țară nu înseamnă ce a făcut țara pentru tine ci ce ai făcut tu pentru ea!

Așa e și iubirea pentru orașul în care ne-am născut sau în care creștem și ne dezvoltăm. Nu putem să spunem că ne iubim orașul dacă noi nu îl respectăm. Ne dorim ca orașul nostru să fie ca în Japonia de pildă, dar întrebarea corectă care se pune este: suntem pregătiți să ne comportăm ca japonezii?

O fotografie venită pe adresa redacției ne-a surprins într-un mod neplăcut:

O cutie de gaz plină cu resturi de gunoi. Această fotografie este doar un exemplu din multe altele cum este de exemplu această fotografie:

Două exemple care ne demonstrează cât de departe suntem de orașele și civilizația de afară. Dacă luăm în considerare faptul că în ambele cazuri coșurile de gunoi sunt la doar câțiva metri distanță ne întrebăm de ce recurgem la astfel de acțiuni? Cât efort a fost necesar pentru aruncarea gunoiului în caseta de gaz sau îndesarea bonurilor de la bancomatul din centrul orașului în crăpătura din perete în detrimentul aruncării lor la coșurile de gunoi?

Indiferent de orașul sau satul în care trăim e evident că sunt multe probleme nerezolvate. Încă sunt drumuri care trebuie asfaltate, încă sunt străzi în care este nevoie de schimbarea conductelor de apă și introducerea canalizării, încă sunt alte multe probleme de rezolvat de către administrațiile locale dar asta nu este o scuză pentru astfel de acțiuni care ne aduc tuturor un disconfort.

Nu de mult citeam un interviu despre „boss-ul” cel mare al Jisk, care într-o vizită în România nu și-a schimbat obiceiurile sănătoase pe care le avea. Aici amintim faptul că dimineața el se trezea si alerga câțiva km înainte de a-și începe activitatea. Și mare i-a fost mirarea când a văzut într-un parc din București faptul că angajații salubrității măturau cojile de semințe din parc, coji de semine făcute cu o seară înainte. A doua dimineață, aceiași angajați măturau alte coji de semințe.

El nu înțelegea de ce cineva trebuie plătit să măture mizeria altuia?

Noi românii în schimb, sau haideți să fim mai indulgenți, o parte dintre noi, credem că e ceva firesc să aruncăm gunoi la întâmplare și cineva să umble după noi cu o mătură și un făraș să adune nesimțirea noastră.

O să zicem că dacă legile ar fi aplicate și ar fi mai aspre nu am mai arunca la întâmplare, așa este, dar dacă legea ajunge să fie aplicată pentru aceste acțiuni denotă lipsa de educție, lipsa celor 7 ani de acasă și e rușinos tare.

Haideți să ne schimbăm mentalitatea și să creștem cu ideea: „Ce am făcut eu pentru orașul meu?”și poate în viitorul apropiat o să ne bucurăm de un oraș cu adevărat curat.

 

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS