<
Actualitate

Nicoleta Hădărean și-a lansat primul album de muzică populară: „Folclorul este precum cheia sol pe portativul inimii și a sufletului”

Continuăm promovarea talentelor locale și în acest articol vrem să v-o prezentăm pe tânăra interpretă de muzică populară Nicoleta Hădărean, o interpretă cu o voce pretabila pentru orice gen muzical. Nicoleta a început încă de mică să cânte și pas cu pas, cărămidă peste cărămidă a reușit să își consolodeze poziția.

Recunoscută la nivel zonal îndrăgită și iubită de ardeleni, Nicoleta, a reușit să scoată pe piață, la vârsta de 18 ani, primul ei album. Mai mult decât atât, a intrat sub „tutela” lui Sergiu Vitalian Vaida, recunoscutul prezentator al emisunii „Vine Vaida pe la noi”, care vorbește despre Nicoleta la superlativ, iar despre albumul scos: „Veți găsi aici, sunet curat, acompaniament orchestral îngrijit, linii melodice interesante și texte vii, care spun și ceva, și altceva, nu doar Frunză verde, tra, la, la…”.

Albumul intitulat “Bate vântu’ de la Cluj” conține 12 piese care au legătură între ele, (ne explică Nicoleta mai jos). Așadar, o performanță incredibilă pentru o tânără artistă a zonei, lăsându-și la 18 ani primul album de muzică populară. Eu zic să o urmăriți și să o ascultați pentru că Nicoleta Hădărean o să devina un nume cu referință în folclorul românesc.

Rep.: Cum a trecut anul 2020 pentru tine?

Nicoleta Hădărean: Pentru mine anul 2020 a fost unul dintre anii prosperi în ceea ce privește partea personală și cariera muzicală. În ciuda a ceea ce am trăit și încă trăim cu toții la nivel global. 2020 este anul care mi-a adus cele mai multe realizări, am luat cu bine Bacalaureatul și admiterea la Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, și nu în ultimul rând, este anul în care am întâlnit oameni frumoși și buni la suflet, oameni pe care nu credeam că voi avea oportunitatea de a-i  cunoaște vreodată. Altfel spus, 2020 a trecut frumos și a lăsat o bine-meritată amprentă asupra mea și a carierei mele.

Rep.: Ce ne poți spune despre cântecul „Omenia nu se vinde”

N.H.: Cântecul “Omenia nu se vinde” este o frântură din traiul zilelor noastre, este un cântec de lume și despre lume.  Versurile acestui cântec au fost concepute în așa fel încât să surprindă câteva trăsături ale omului bun și omenos și totodată de a-i îndruma pe oameni înspre calea dreptății și înțelepciunii. Cu o linie melodică ritmată, cântecul este, evident, unul de joc, dar de această dată am pus accentul pe text, nu pe linia melodică, deoarece am considerat că mesajul pe care cântecul îl transmite este mult mai însemnat, astfel, oamenii pot dobândi anumite învățături și pot reflecta asupra modului lor de viață.

Rep: Ce înseamnă folclorul pentru tine?  

N.H.: Am stat, am cugetat și am ajuns la o concluzie. Pentru mine, folclorul este precum cheia sol pe portativul inimii și a sufletului. Fără această cheie, notele muzicale nu ar avea însemnătate. La fel ar fi și neamul nostru fără tradiție, obiceiuri și drag de frumos.

Rep.: Cum ai ajuns la colaborarea cu Sergiu Vitalian Vaida?

N.H.: Sergiu Vitalian Vaida este unul dintre oamenii și artiștii care și-au lăsat amprenta asupra a ceea ce sunt. Cu ceva timp în urmă, când aveam 15 ani, am cântat în cadrul unui festival la care dânsul era prezent și m-a remarcat. De atunci a început totul. Am fost invitată în emisiunea dumnealui, “Vine Vaida pe la voi”, iar colaborarea a luat amploare. Mă bucură faptul că are încredere în mine și mă ajută tot timpul cu diverse sfaturi, recomandări, atât pe plan personal, cât și profesional.

Rep.: Ai o voce care se pretează pe orice stil de muzica. De ce muzica populară?

N.H.: Poate puțini cunosc acest lucru, dar muzica ușoară a fost primul meu început, cu toate că acasă ascultam în permanență muzică populară. Am prins drag de tot ce înseamnă muzică, deși nu știam atunci ce mă așteaptă, iar la vârsta de 4 ani am cântat pentru prima dată muzică populară la un eveniment și am fost remarcată de cel care mi-a fost învățător și profesor, Emil Moldovan. Așa a început și continuă drumul meu pe calea cântecului popular. Probabil dragostea din copilărie pentru ceea ce înseamnă folclor și faptul că oamenii mă știu încă de la „Rapsodia Românească” (Festival-Concurs Național de Folclor, București) cântând muzică populară, mă face să nu mă detașez de acest gen, deși îmi place să cânt toate genurile cu plăcere. Cu toate acestea, m-am gandit serios în ceea ce privește cariera mea, așa că am în plan ca pe viitor să aduc în fața oamenilor și melodii de muzică ușoară, de ce nu chiar un album, pentru ca aceștia să mă cunoască și în altă ipostază. Astfel, cu ajutorul bunului Dumnezeu, sper să îmi croiesc un drum și în muzica ușoară, pe care să îl urmez în paralel cu muzica populară.

Rep.: Ți-ai lansat primul album? Ce ne poți spune despre asta?

N.H.: Da! După mulți ani de muncă, am reușit să aduc în fața voastră, la doar 18 ani ai mei, cel mai frumos proiect, cea mai mare realizare a mea de până acum! După cum spuneam, Dumnezeu mi-a scos în cale oameni de seamă ai folclorului românesc și nu numai, oameni la care nici nu îndrăzneam să visez că îi voi întâlni vreodată, oameni care m-au apreciat pentru felul meu de-a fi și pentru harul meu, dovadă că nimic nu este întâmplător în viață și că ce ne este menit fiecăruia, va veni la momentul potrivit!  Astfel, consider că de-abia acum începe cariera mea muzicală adevărată, prin debutul în cadrul Casei de Discuri “Electrecord” România, una dintre cele mai mari Case de Producții din București și din țară, cu albumul intitulat “Bate vântu’ de la Cluj”, al cărui redactor este omul de televiziune Sergiu Vitalian Vaida. Am colaborat cu unii dintre cei mai buni instrumentiști din zona Ardealului și nu numai, precum Traian Covrig, Paul Morar, Kálmán Urszui, Gavrilă Danciu, Nelu Gabor, Zenu Zanc, Costel Burcea. De asemenea, înregistrarea, mixajul și mastering-ul s-au realizat în studioul maestrului Săndel Filip, din Cluj-Napoca. Albumul conține 12 cântece. “Veți găsi aici, sunet curat, acompaniament orchestral îngrijit, linii melodice interesante și texte vii, care spun și ceva, și altceva, nu doar Frunză verde, tra, la, la…”- Sergiu Vitalian Vaida. Ascultând albumul cap-coadă, veți observa că toate cântecele se împletesc armonios și formează o întreagă poveste.

Rep.:  Ce surprize mai ai pentru noi?

N.H.: Pentru oamenii care își doresc de ceva timp să mă audă cântând și alt gen muzical, sper ca anul acesta sau în viitorul apropiat, înafară de cântecele aflate pe albumul meu, pe care le voi promova, să reușesc să lansez și o melodie de muzică ușoară. De asemenea, iubesc romanțele și cântecele vechi lăutărești, care se numără printre proiectele viitoare.

Rep.: Mesaj pentru cititorii Ziarului 21?

N.H.: Mulțumesc Ziarul 21 pentru acest interviu, vă mulțumesc vouă, cititorilor Ziarului 21 și oamenilor care mă urmăresc și mă ascultă, sper să capăt un loc în inima dumneavoastră și să nu mă uitați prea curând. Să aveți grijă de sănătatea voastră, să respectați măsurile de siguranță impuse și să ne revedem cu bine!

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS