În urmă cu ceva timp, presa zonală prezenta metoda inedită a primarului comunei Aiton, Nicolae Făgădar, privind atragerea tinerilor în comună, prin oferirea, în baza legii 15 din 2003, teren gratuit pentru construcția unei locuințe.
Aprofundând mai mult situația, pe lângă faptul că se dorește întinerirea comunei, primarul Făgădar dorește să atingă cifra de 2000 de locuitorii, lucru care i-ar permite să atragă fonduri europene. Momentan comuna are puțin peste 1000 de suflete. Și așa, administrația condusă de primarul Nicolae Făgădar prosperă, având foarte multe proiecte implementate: dispensar la standard european, after school la nivel înalt, drumuri asfaltate, Wi-fi gratuit, școala dotată cu calculatoare performante și internet, ș.a.m.d.
L-am chestionat pe edilul comunei Aiton cu referire la oferirea de noi loturi de casă pentru cei care doresc să evite agitația și sufocarea marilor orașe.
Adrian Soporan: Se oferă locuri de case în comuna Aiton?
Nicolae Făgădar: Proiectul nostru ambițios de care se vorbește este pe cale să fie realizat în proporție de 100%. În urmă cu trei ani, pornind de la o analiză pe vârstă a populației am constatat că populația comunei noastre este îmbătrânită, cum este la marea majoritate a comunelor de la noi din țară. Fiind și o comună cu un număr mic de populație, 1000 de locuitori, am căutat soluții să facem ceva pentru a atrage forțe noi, oameni noi, familii noi în comuna noastră. Suntem dezavantajați, neavând 2000 de locuitori, pentru accesarea fondurilor europene, și atunci am căutat soluții. Soluția a venit printr-o propunere în C.L. de a crea niște oportunități pentru familiile tinere care vor să se stabilească în comuna noastră și atunci am căutat să vedem unde putem să le dăm. Am căutat locuri accesibile cu infrastructură în apropiere și tot ce înseamnă un loc ideal pentru construcția unei locuințe. Am pornit prin introducerea unei suprafețe de 6 hectare din extravilan în intravilan pe raza localității în imediata apropiere a satului Gheorgheni, la o distanță de 12 km de Cluj Napoca. Au durat toate demersurile și formalitățile cam doi ani de zile.
La ora actuală avem PUZ-ul aprobat de Consiliul Județean, suntem pe ultima sută de metri. Avem 40 de loturi, fiecare suprafață între 950 și 1000 mp, 40 de loturi care vor fi scoase la licitație pentru concesionare într-o perioadă maxima de 50 de zile o să fie finalizat și caietul de sarcini. Prețul la licitație o să fie în urma unui studiu făcut de un expert autorizat, după care vom trece la efectuarea lucrării de infrastructură. Vrem ca în momentul în care omul știe care e parcela lui, într-o perioadă de 5, 6 luni, până când își face toate actele și avizele să fie introduse și utilitățile subteran. Aceasta este ideea noastră și sper să reușim. De asemenea, pe raza localității Rediu am avut o parcelă de 2 ha în intravilan pe care am repartizat-o familiilor tinere până în 35 de ani, conform legii 13, care au domiciliu pe raza localității. Doar cei care au domiciliu pe raza localității au dreptul la teren. Sunt repartizate 12 parcele, suntem în proces de a finaliza și celelate 8 parcele. Eu sper să fie un pas bun și important pentru comuna noastră în ceea ce privește atragerea de noi locuitori și pe lângă acele două cartiere pe care noi le finalizăm într-o perioadă de maxim 4 ani, la ora actuală în Aiton, Biserica Reformată construiește un cartier de 30 de locuințe pentru familii. Ei sunt într-un stadiu mai avansat, construind deja 12 case și toți, împreună, sperăm că vom putea atinge pragul de 2000 de locuitori pentru a putea accesa fonduri europene.
Adrian Soporan: Sunt clauze pentru cei care vor să acceseze aceste locuri, aceștia nelocuind pe terenul comunei?
Nicolae Făgădar: Așa cum spuneam, lucrăm la caietului de sarcini. Nu putem îngrădi dreptul de a participa la licitație nimănui, dar vor fi niște condiții vis-a-vis de stabilirea pe raza comunei. Și pe această cale vreau să-i anunț pe toți cei care sunt interesați că nu vom da terenuri pentru construcția de case de vacanță. Există criterii care trebuie respectate. Construcțiile vor fi parter+mansardă, trebuie să se respecte aliniamentul, niște criterii.
Dorim să fie un cartier model. Va fi permisiv pentru toți cei care doresc să locuiască în comuna noastră. Am reușit să aducem până acum, peste 180 de familii pe raza comunei Aiton. În proporție de 90% sunt familii venite din Cluj Napoca care s-au îndrăgostit de comuna noastră. În acest moment avem în satul Aiton peste 20 de construcții de case. Se simte un alt aer în comună!