Nagy Ana Maria – Dorim să avem o legătură strânsă cu populația majoritară, să dezvoltăm proiecte comune, să ne planificăm și să ne construim împreună un viitor în acest oraș
În decursul istoriei s-a dovedit că stabilitatea, conviețuireaalături de minorități etnice, bazată pe respect reciproc, reprezintă un fundament trainic de pace și armonie. Fiecaredintre noi a avut ceva de învățat, începând de la cultură, tradiții, obiceiuri, gastronomie și multe altele. Municipiul Câmpia Turziise poate mândri cu minoritatea maghiară care de-a lungulveacului a lăsat un patrimoniu foarte bogat atât cultural cât șiprin clădiri istorice de o mare valoare, și aici mă refer la BisericaReformată, clădire atestată documentar la 1680 și devenitămonument istoric. Dar mai multe aspecte din viața comunitățiimaghiare ne spune d-na Nagy Ana Maria, președinteleorganizației locale UDMR Câmpia Turzii.
Rep.: Pentru început doresc să vă mulțumesc că ați dat curs invitaței publicației Ziarul 21 de a ne prezenta în câtevarânduri despre ceea ce înseamnă minoritatea maghiară la Câmpia Turzii .
Nagy Ana Maria, președinte al organizației locale a UDMRCâmpia Turzii: Mă numesc Nagy Ana Maria, locuiesc și îmi desfășoractivitatea în Câmpia Turzii. Am terminat Institutul de Arte Plastice și Decorative ”Ion Andreescu”din Cluj Napoca în anul1982, după care am fost repartizată la Fabrica de Sticlă din Turda. După 1989 mi-am deschis propria afacere în domeniulsticlăriei, zeci de ani de producție cu multe provocări, realizări șisatisfacții. În domeniul artei am continuat să creez, să particip la expoziții și la manifestări culturale cu multă dedicare șiperseverență. În anul 2018 am fost aleasă președinte alorganizației locale a UDMR, funcție pe care am acceptat-o, luându-mi sarcina în serios. La conducerea organizației am început activitatea cu luarea în evidență a tuturor persoanelor care împart aceleași valori cu organizația, pentru a cunoaște mai bine comunitatea, pentru a știi cu cine poți lucra, pe cine te poți baza.
Rep.: O scurtă istorie a comunității maghiare la Câmpia Turzii.
Nagy Ana Maria: -Comunitatea maghiară din Câmpia-Turzii, potrivit însemnărilor documentare trăiește pe aceste locuri din evul mediu și de-a lungul istoriei cunoaște perioade de bunăstare și deasemenea de regres.
Rep.: Statistic, care este numărul persoanelor de etnie maghiară, aici la Câmpia Turzii?
Nagy Ana Maria: -După anul 1989 și în comunitatea noastră a apărut o adiere de speranță de viitor și o viziune optimistă asupra schimbărilor care băteau la ușă. În prezent comunitatea încearcă să se regrupeze după pierderile pe care le-a avut cu emigrarea tinerilor, chiar și a familiilor, către orașele mari sau către străinătate. Din cauza diminuării populației funcționează clase de elevi maghiari simultane, deci tineri puțini. Situația aceasta ne îngrijorează.
Rep.: Care este colaborarea cu autoritățile locale, obiective propusepe plan politic și cultural?
Nagy Ana Maria: -Cei care am rămas încercăm să normalizăm situația pe plan politic, social și cultural. Am reușit să stabilim o relație de colaborare fructuoasă cu autoritățile, cu ajutorul primăriei organizăm în fiecare an Ziua Maghiarilor, eveniment cu mare impact asupra comunității.
Rep.: Îmi puteți spune formații artistice care promovează cultura șiobiceiurile portului maghiar?
Nagy Ana Maria: – Un exemplu în acest sens este înființarea ansamblului de dans popular Tulipan, cu scopul de a promova valorile noastre culturale. Avem evenimente pe care le organizăm cu ajutorul Asociației Active Life: ecologizare, tabără opentru copii, expoziții, recitaluri, simpozioane, piese de teatru. Invităm regulat actori, poeți, ansambluri și alte personalități artistice și politice pentru a satisface dorința oamenilor de a se informa și de a avea o viziune clară asupra preocupărilor comunității maghiare din țară, și nu numai.
Rep.: Care au fost principalele activități culturale ale comunității?
Nagy Ana Maria: -Cu ajutorul finanțărilor primite de la Consiliul Local, de la Consiliul Județean și de la alte fundații am reușit să organizăm și câteva evenimente culturale de excepție. Concerte de muzică ușoară cu interpreți de renume și reprezentația pe scena Palatului Cultural a formațiilor de dans popular maghiar de stat din Tg-Mureș și din Miercurea-Ciuc.
Rep.: Care este religia predominantă a etnicilor maghiari?
Nagy Ana Maria: -În Câmpia-Turzii majoritatea maghiarilor sunt de religie reformată. Clădirea bisericii este foarte veche, din anul 1680, o clădire monument istoric. Această instituție a avut un rol catalizator în perioada comunistă, iar acum reprezintă un sprijin pentru comunitate din punct de vedere spiritual și social. Un număr mai mic din populația maghiară din oraș este romano-catolic și neoprotestant.
Rep.: Știu că recent corul Bisericii Reformate a împlinit 100 de ani, ne puteți spune câteva aspecte?
Nagy Ana Maria: -Înființarea Corului Reformat din Câmpia-Turzii datează din anul 1920, când, conform documentelor a început activitatea corului bisericesc al Asociației Bărbaților sub conducerea dascălului cantor, Vizy Lajos. Anul 1934 a fost un an important în istoria corului, deoarece în cadrul unei ceremonii de consacrare, corul a primit un steag nou. Din cauza izbucnirii războiului vocile au tăcut, iar locul muzelor a fost preluat de arme. După război, sub conducerea tânărului profesor Jakab Gyula a reînceput activitatea corului. Cu ajutorul Asociației Populare Maghiare s-au organizat multe festivaluri, întâlniri, cântări comune. După naționalizarea școlii reformate activitatea corului a încetat, astfel mulți ani, în perioada comunistă mișcarea corală bisericească a intrat în umbră. Din fericire, amintirea sentimentului înălțător al cântării comune a rămas în suflet, iar în anul 1980, la împlinirea a 300 de ani de la existența bisericii, activitatea a reînceput la sugestia pastorului Sógor Gyula. Dirijorii corului au fost în continuare Balogh Ildikó, Szabó Zsombor, Sturzan Krisztina, Benkő Gizella, și Nagy Csongor. Corul a concertat acasă și în străinătate. Au concertat în mod regulat la întâlniri corale organizate în țară, în biserici cu ocazia sărbătorilor și în orașele înfrățite din Ungaria. Anul trecut am organizat un festival coral la Câmpia Turzii cu cinci coruri invitate. Cu ocazia acestui festival am sărbătorit 100 de ani de la înființarea Corului Reformat. Evenimentul a fost finanțat de Consiliul Local, de Consiliul Județean, S.C.Agrosel SRL și Asociatia Active Life.
Rep.: Planuri de viitor ale organizației locale UDMR?
Nagy Ana Maria: -Pe plan politic avem planuri mari, să redobândim locurile pierdute în consiliul orașului, să ne consolidăm organizația, să atragem tineri și să-i responsabilizăm. Ne așteaptă un an greu în care trebuie să strângem rândurile, să ne concentrăm asupra relațiilor cu membri, să explicăm oamenilor importanța participării la viața politică. Dorim să avem o legătură strânsă cu populația majoritară, să dezvoltăm proiecte comune, să neplanificăm și să ne construim împreună un viitor în acest oraș.Toate acțiunile noastre se vor concentra și în anii următori asupra dezvoltării vieții noastre comunitare, păstrând particularitățile, obiceiurile și limba, fundamentele valorilor noastre.