Fundația caritabilă a familiei Rațiu și Centrul Internațional Woodrow Wilson au anunțat câștigătorul din 2023 al Premiului Ion Rațiu pentru Demcrație.
Bursa Democrației (IRDF) o va primi Mykhailo Amrosiev, veteran de război și activist ucrainean. Amrosiev a fondat organizația publică Tinerii Veterani Ucraina, care oferă ajutor soldaților din Ucraina și membrilor familiilor acestora.
Născut în 4 ianuarie 1994, la Kiev, într-o familie de antreprenori, Mykhailo Amrosiev a fost nominalizat la Premiul Ion Rațiu pentru Democrație datorită contribuției sale la viața socială și politică a Ucrainei moderne. În 21 noiembrie 2013, Mykhailo Amrosiev a fost unul dintre organizatorii unui grup de studenți care au mers în Piața Independenței la începutul valului de demonstrații Euromaidan.
După invazia rusă în estul Ucrainei, Mykhailo Amrosiev s-a înrolat într-un batalion de voluntari și a plecat să apere țara. După ce a fost rănit, în prima linie a frontului, Amrosiev a devenit handicapat la vârsta de 25 de ani și a părăsit teatrul de luptă. Împreună cu frații săi, a înființat și condus organizația publică Tinerii Veterani Ucraina, prin intermediul căreia supraveghează reabilitarea răniților din străinătate.
Amrosiev luptă în cadrul Brigăzii 93 Mecanizate Separate „Kholodny Yar” unde comandă, în virtutea funcției de sergent șef, un pluton de sprijin material militar. Din Bakhmut stabilește legături cu organizațiile de voluntari ucrainene și străine, pentru a obținefonduri caritabile necesare satisfacerii nevoilor conaționalilor săi. În plus, Amrosiev ajută localnicii și animalele abandonate în zona de război.
”Mykhailo Amrosiev este personificarea unei mari categorii de tineri ucraineni care sunt conștienți de importanța dezvoltării și înființării democrației în Ucraina. Ei promovează ideile democratice și le implementează în viața de zi cu zi a societății ucrainene moderne” afirmă Nicolae Rațiu, președintele Fundației caritabile a familiei Rațiu.
IRDF își propune să sprijine persoanele din întreaga lume care lucrează, în numele democrației, ca activiști sau intelectuali. Destinatarii au oportunitatea de a se implica în politica de la Washington, mass-media și comunitățile științifice, dar și de a găsi timp pentru reflecție și scriere despre activismul democratic adesea imposibil în lupta de zi cu zi din țara lor natală sau din exil. În acest sens, IRDF caută să replice tipul de experiență pe care Ion Rațiu a întâlnit-o ca activist român al democrației la Washington în anii 1970 – 1980. Premianților li se acordă astfel o bursă ce constă în bani folosiți epntru acoperirea cheltuielilor ocazionate de șederea acestora, între una și trei luni la Centrul Wilson din Washington, D.C.
Beneficiarii de până acum ai Bursei Democrației (IRDF):
Roman Protasevici, jurnalist și activist – Belarus
Suraya Pakzad, activistă pentru drepturile femeilor – Afganistan
Camelia Bogdan, judecător – Romania
Ai Weiwei, artist și activist – China
Manuel Cuesta Morua, savant și activist politic – Cuba
Jamil Hasanli, istoric și activist pentru democrație – Azerbaidjan
Mustafa Nayyem, jurnalist și blogger – Ucraina
Angela Kocze, activistă pentru drepturile rromilor și savant – Ungaria
Aung San Suu Kyi, politician, diplomat, autor și laureat al Premiului Nobel pentru Pace – Myanmar
Nabeel Rajab, activist pentru drepturile omului – Bahrain
Oleg Kozlovsky, activist pentru democrație și drepturile omului – Rusia
Adam Michnik, istoric, eseist, fost dizident, intelectual public – Polonia
Eleonora Cercavschi, activistă pentru drepturile omului și democrație – Republica Moldova
Anatoli Mihailov, expert în filosofia germană – Belarus
Saad Eddin Ibrahim, activist pentru democrație și drepturile omului – Egipt
Sergio Aguayo, activist academic și pentru drepturile omului – Mexic
Premiul Ion Ratiu pentru Democrație exprimă angajamentul profund față de democrație al regretatului Ion Rațiu (1917-2000), prin contribuțiile sale ca politician și intelectual român precum și interesul său pentru schimbarea democratică la nivel mondial.
Bazându-se pe realizările Premiului Democrației Ion Rațiu (2005-2016), Frăția Democrației Ion Rațiu sprijină persoanele din întreaga lume care lucrează în numele democrației ca activiști sau intelectuali, fie că sunt în exil din regimurile represive sau operează în cadrul democrațiilor emergente.
Fundația caritabilă a familiei Ratiu a fost înființată la Londra, în 1979, de către Ion și Elisabeth Rațiu, pentru a promova și sprijini proiecte care continuă educația și cercetarea în cultura și istoria României, atât în România cât și în Marea Britanie.
Fundația oferă până la 100 de granturi anuale, în principal pentru proiecte, cursuri postuniversitare, participări la conferințe, granturi de călătorie și alte cursuri pe termen scurt, inclusiv cercetare academică. Aceasta oferă, de asemenea, finanțare anuală pentru proiecte inovatoare, în principal în România, ce promovează artele și civilizația românească, patrimoniul, societatea civilă, democrația și protecția mediului.