„Am hotarat sa fac scoala de soferi la 16 ani ca sa-i ajut pe parintii mei, care au o firma, si vreau sa-i ajut la cumparaturi si la toate cele necesare functionarii afacerii. Am deja masina, mi-au cuparat-o parintii, este in fata blocului este un Aixam Coupe din 2024” a declarat Alexandru imediat dupa ce examinatorul l-a declarat admis la proba de conducere in oras.
Dan Pop Directorul scolii de soferi Cabriolet, instructorul lui Alexandru spune: „In general cei care au venit sa se instruiasca la categoria B1 pentru a conduce un vehicul adecvat categoriei, fie autoturism, triciclu, motociclu sau ATV sunt mult mai asculatatori si „prind” mult mai repede ca si cei care vin la alte categorii. Este o placere sa lucrezi cu ei si sa ii vezi evoluind si castigandu-si deprinderile de conducatori auto”
Beneficii ale scolii de soferi la 15 ani si noua luni
Preadolescenţa cum numesc psihologii varsta cuprins intre 14 si 16 pana la 18 ani este o perioadă a stabilizării, a maturității biologice a individului. În această etapă se adanceşte individualizarea şi se conturează caracteristicile conştiinţei de sine a individului.
Obținerea permisului de conducere la vârsta de 16 ani poate oferi tinerilor o creștere semnificativă a libertății și independenței.
Cu un permis, ei pot călători la școală, serviciu și evenimente sociale fără a se baza pe părinți sau pe transportul public.
Această independență sporită poate duce, de asemenea, la îmbunătățirea încrederii și a stimei de sine, pe măsură ce tinerii obțin mai mult control asupra vieții lor de zi cu zi.
Deținerea unui permis de conducere la o vârstă fragedă poate oferi, de asemenea, un avantaj competitiv pe piața muncii. Multe locuri de muncă de nivel de intrare necesită un permis de conducere, iar a avea unul la vârsta de 16 ani poate face un candidat de muncă mai atrăgător pentru potențialii angajatori. În plus, deținerea unei licențe poate oferi oportunități de muncă cu normă parțială, cum ar fi servicii de livrare sau de transport în comun.
Scoala de soferi, o experienta placuta in sine chiar si pentru cei ce nu detin un autoturism
Obținerea permisului de conducere la o vârstă fragedă poate contribui la dezvoltarea responsabilității și a obiceiurilor de circula în siguranță.
Scoala de conducere este in sine o experienta placuta in care adolescentul obtine satisfactii din invatare si castigarea deprinderilor necesare sofatului instructorii asigurand o atmosfera placuta pe parcursul desfasurarii demersului educativ.
Cei care obtin permisul de conducere la 16 ani beneficiaza de asemenea de semnificante reduceri de pret atunci cand vin sa faca scoala pentru obtinerea permsului de conducere categoria B, ceea ce pot sa faca incepand de la varsta de 17 ani si 9 luni.
Ce vehicule poti conduce cu permis la 16 ani
În România, tinerii își pot începe pregătirea școlii de șoferi de la vârsta de 15 ani și 9 luni și își pot obține permisul de conducere la vârsta de 16 ani pentru categoriile AM, A1 și B1.
Ce poti conduce cu categoria AM?
Cu permis AM poti conduce vehicule categoria AM – scuter sau moped, cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h dar nu depaseste 45 km/h.
Ce poti conduce cu categoria A1?
Motociclete fara atas, cu o putere a motorului de maximum 11 kw si cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kw/kg, care poate atinge o viteza de cel putin 90 km/h;
Motor categoria A1: daca motocicleta este actionata de un motor cu ardere interna, pentru categoria a1 capacitate cilindrica – cel putin 115 cmc; Daca motocicleta este actionata cu un motor electric, raportul putere/greutate al vehiculului trebuie sa fie de cel putin 0,08 kw/kg.
Ce poti conduce cu categoria B1?
Din categoria B1 pentru care poți incepe școala de șoferi la 15 ani si 9 luni ani, fac parte autovehiculele cu trei sau patru roți, având masa proprie de peste 400 kg dar nu mai mare de 550 kg, echipate cu motor cu ardere internă cu capacitate cilindrică mai mare de 45 cmc sau cu orice alt motor cu o putere echivalentă ori cu viteza prin construcție mai mare de 50 km/h.
Viteza maxima admisă pentru posesorii unui permis B1 este de 90km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri.
Restrictie pentru conducatorii auto incepatori
Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.
![](https://www.ziarul21.ro/wp-content/uploads/2017/04/sigla-ziarul-21.png)