Numerosi romani au depozite bancare constituite in euro, mult mai putini fiind cei ce s-au orientat catre dolarul american.
Totusi, unii experti vorbesc foarte laudativ la adresa dolarului american si subliniaza faptul ca acesta inca nu si-a pierdut statutul de moneda de rezerva a lumii.
Cu alte cuvinte, dolarul american e considerata a fi moneda cea mai sigura si preferata de investitorii din toate colturile planetei. In cazul in care s-ar intampla un eveniment major negativ, o criza de exemplu, atunci doar dolarul ar fi cel mai important si activul pe care toata lumea ar paria. Asta ar trebui sa dea de gandit tuturor celor ce au economii si vor sa-si securizeze banii.
Dolarul american inca are o forta imensa in lume
Desigur ca acest lucru nu inseamna ca euro este instabil, insa dolarul american are o istorie mult mai vasta in a fi moneda de refugiu favorita, ceea ce spune multe despre forta si prestigiul sau, dar si despre potentialele riscuri de volatilitate la care ar fi expus daca s-ar intampla ceva major pentru omenire.
Seful FED Christopher Waller, a vorbit de curand despre puterea de care inca se bucura dolarul american, subliniind faptul ca lumea intreaga e inca dependenta de el.
Conform datelor oficiale ale Fondului Monetar International (FMI), la sfarsitul anului 2022, dolarul reprezenta 58,36% din rezervele valutare mondiale.
Moneda continua sa domine comertul international si azi, spune specialistul.
„Recentele comentarii care avertizau asupra unui posibil declin al statutului dolarului SUA au sporit temerile privind efectele sanctiunilor contra Rusiei, ale dificultatilor politice din SUA, a cresterii activelor digitale si eforturilor Chinei de a spori utilizarea monedei sale, renminbi”, a declarat Waller, intr-un discurs pregatit pentru o conferinta sponsorizata de Global Interdependence Center si University of the Bahamas din Nassau. Totusi, a tinut el sa sublinieze imediat, aceste temeri nu au generat o scadere semnificativa a rolului „supradimensionat” al dolarului in economia mondiala.