<
Actualitate

Mitropolitul Andrei Șaguna, Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, readus, după 100 de ani, în memoria colectivă a turdenilor

Mitropolitul Andrei Șaguna, Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, readus, după 100 de ani, în memoria colectivă a turdenilor

Mitropolitul Andrei Șaguna, Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, readus, după 100 de ani, în memoria colectivă a turdenilor

Prin organizarea unui simpozion, pentru cinstirea memoriei lui Andrei Șaguna, ales episcop la Turda, în 2 decembrie 1847, seria evenimentelor dedicate acestuia se reia după 100 de ani.

Grație unei inițiative a colectivului redacțional de la revista Ecouri, publicația culturală a Turzii, joi, 23 noiembrie, cu începere de la ora 18, la Sala Mare a Primăriei din Turda s-a desfășurat o sesiune de prelegeri menite să evoce multiplele coordonate ale personalității Ierarhului Andrei Șaguna. Evenimentul a beneficiat de sprijinul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, implicit al Protopopiatului Ortodox Român din Turda, precum și de susținerea autorităților publice locale, respectiv a Primăriei, Consiliului local și a Casei de Cultură din Turda, ce au făcut posibilă concretizarea inițiativei lansate în spațiul public de colectivul redacțional al revistei Ecouri (redactor-șef, Emil Hălștuan, prof. dr. Olga Elena Morar, prof. dr. Răzvan Mihai Neagu, prof. Ioan Bembea, scriitorul Mircea Ioan Casimcea, Petru Suciu, președintele Cercului filatelic Turda, împreună cu preoții ortodocși dr. Cătălin Varga și Grigore Marchiș).

Evenimentul a căpătat cuvenita greutate, prin participarea ÎPS Andrei Andreicuț, mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, a primarului Turzii, Cristian Octavian Matei, a directorului Casei de Cultură din localitate, doctorand Ioana Felea-Popa, precum și a protopopului ortodox al Turzii, preacucernicul părinte Alexandru Rusu, împreună cu un numeros grup de preoți din parohiile arondate.

Seria prelegerilor a deschis-o profesorul dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie Gheorghe Barițiu, din Cluj-Napoca. Despre personalitatea mitropolitului Andrei Șaguna au mai vorbit asistenței, alcătuită din circa 70 de persoane, prof. dr. Răzvan Mihai Neagu, prof. Ioan Bembea, prof. dr. Olga Elena Morar, care a prezentat contribuția mitropolitului Andrei Șaguna la dezvoltarea învățământului românesc din Transilvania, în secolul al XIX-lea, dar și prelegerea preotului dr. Cătălin Varga, intitulată Biblia lui Șaguna, o nouă cărămidă spirituală așezată la edificiul limbii române. Seria comunicărilor s-a încheiat cu prezentarea, de către Petru Suciu, a emisiunii de cărți poștale dedicată omagierii memoriei mitropolitului Andrei Șaguna, Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul împlinirii, în 2023, a 150 de ani de la moarte și a 176 de ani de la alegerea sa ca episcop, în urma unuisobor al protopopilor ortodocși din Transilvania, întruniți la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din cartierul turdean ”Între români”.

Grație sprijinului financiar oferit de autoritățile publice turdene, emisiunea ”Andrei Șaguna – 150 de ani de la moarte; 176 de ani de la alegerea ca episcop”  lansată de Cercul filatelic Turda, s-a tipărit în câte 50 de exemplare, pentru fiecare din cele două cărți poștale, ce au fost oferite participanților la simpozionul desfășurat joi, 23 noiembrie, la Sala Mare a Primăriei Turda.

Deoarece Andrei Șaguna s-a numărat printre membrii fondatori ai ASTREI, al cărui prim-președinte devenea, în anul 1861, prof. univ. dr. Dumitru Acu, președintele în exercițiu al ASTREI, a transmis mesajul său participanților la simpozion:”Conducerea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român –ASTRA este bucuroasă și fericită că  locuitorii municipiului Turda îl omagiază pe Mitropolitul Andrei Șaguna, azi Sfântul Andrei al Transilvaniei, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice (1873-2023). Mai mult, turdenii trebuie să fie mândri,că de aici,de la Turda, la 1 (n.r: 2) decembrie 1847, el își ia zborul spre îndeplinirea misiunii sale de întemeiere, din nou, a poporului român și abisericii sale naționale din Ardeal, Banat și părțile ungurene locuite de români, cum frumos afirma Valeriu Braniște(Transilvania,1923,p.480-503)”.

Ultimul eveniment dedicat cinstirii memoriei celui de-al doilea episcop ortodox al Ardealului, după Vasile Moga, pe care Soborul cel Mare al protopopilor din Transilvania l-a ales episcop la 19 septembrie 1810, în aceeași biserică din cartierul ”Între români” ce purta, atunci ca și acum, hramul ”Adormirii Maicii Domnului” a avut loc în 29 iunie (stil vechi) 1923, când la Turda, la fel ca și la Sibiu și Rășinari, s-a prăznuit ”cu toată evlavia și pietatea, aniversarea a 50 de ani de la moartea fericitului arhiepiscop și mitropolit Andreiu, Baron de Șaguna” (Circulara din 1/14 iunie 1923, emisă de Nicolae Ivan, episcopul Vadului, Feleacului și Clujului – arhiva Parohiei Ortodoxe Române 3, Catedrală Turda).

Serbarea desășurată la Turda, în vara anului 1923, cu prilejul comemorării unei jumătăți de secol de la moartea mitropolitului Andrei Șaguna, a inclus câteva prelegeri. După cuvântul de deschidere, rostit de către, pe atunci preotul paroh Jovian Murășianu, păstorul credincioșilor ortodocși din cartierul Între români, profesorul Gregoriu Biji a susținut prelegerea Șaguna și biserica. Celelalte prelegeri au înfățișat asistenței alte laturi ale personalității fostului mitropolit ortodox al Ardealului, ca de exemplu Șaguna, omul școalei (T. Roșu – revizor școlar), Șaguna și Astra (P. Suciu – director, n.r: probabil al despărțământului ASTRA din Turda). Seria prelegerilor a încheiat-o avocatul dr.Valer Moldovan, ilustru om politic al Turzii, care a relevat dimensiunea lui Andrei Șaguna ca bărbat politic.

Evenimentul desfășurat la Turda pentru omagierea memoriei mitropolitului Andrei Șaguna cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la moartea sa, a mai inclus momente poetice.Au declamat domnișoarele M. Mărculescu și L. Mardan, respectiv domnul E. Maior)toți elevi la licee din Turda. Potrivit programului manifestării, păstrat, de asemenea, în arhiva Parohiei Orotodoxe Române Turda 3 – Catedrală, sub îngrijirea preotului paroh Grigore Marchiș, momentele muzicale au fost susținute de Societatea Corală din Turda.

Bisericuța de lemn din cartierul ”Între Români” unde, în 2 decembrie 1847, s-a desfășurat soborul protopopilor ortodocși din Transilvania, care l-au desemnat drept episcop pe Andrei Șaguna, a ars, în întregime, în anul 1861, după ce a fost lovită de trăsnet. Într-o scrisoare din 6 iulie 1923, înaintată ”Comisiunei monumentelor istorice Cluj” de preotul Jovian Murășianu, din partea Epitropiei parohiale Turda, acesta a precizat că biserica arsă s-a reconstruit în anii 1864-1865, prin ajutorul dat de marele arhiereu Andreiu, Baron de Șaguna, întru amintirea alegerii sale de episcop în Turda, la anul 1847.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS