La Baza militară Bemowo Piskie din Polonia, se desfăşoară în această perioadă activităţile specifice de predare-primire a misiunii, rotaţia a VIII-a, între detaşamentul de apărare antiaeriană „Scorpionii Albaştri” al Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu” din Craiova şi cel al „Geparzilor Transilvani” din cadrul Batalionului 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” din Turda.
După 3 ani şi jumătate de prezenţă în cadrul misiunii, complexul antiaerian Oerlikon a fost înlocuit cu sistemul antiaerian Gepard, care, pentru o perioadă de şase luni, va face parte din Grupul de Luptă NATO condus de către SUA, cu misiunea de a asigura prezenţa înaintată şi consolidată, în sistem rotaţional, în nord-estul Alianţei pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia.
Detaşamentul „Geparzilor Transilvani”, compus din 102 militari ai Forţelor Terestre Române, în urma unei pregătiri intense care s-a desfăşurat pe parcursul a patru luni, a început, în luna octombrie, dislocarea personalului şi tehnicii în Polonia, fiind gata pentru îndeplinirea misiunilor specifice, conform cerinţelor, concomitent cu începerea unei noi etape de provocări şi eforturi în vederea promovării capabilităţilor şi imaginii Armatei României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
* * *
Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, cu mobilitate ridicată şi timp foarte scurt de reacţie, misiunea sa tactică fiind angajarea luptei atât împotriva ţintelor aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, cu o viteză de până la 475 m/s, căt şi a ţintelor terestre. Dotat cu două tunuri Oerlikon calibru 35 mm, dispune de radar de cercetare şi însoţire şi nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers cu sau fără opriri.
În pofida greutăţii relativ ridicate, capacitatea de deplasare a sistemului este de 60 km/h şi autonomia de peste 500 km. De asemenea, complexul antiaerian are în compunere o serie de instalaţii specializate, precum cele de vedere pe timp de noapte, hidraulică de scufundare, protecţie nucleară, bacterilogică şi chimică sau de fumizare, putând fi folosit în luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea, nefiind afectat de bruiajul radioelectronic.
Le urăm camarazilor noştri, cer senin şi mult succes în noul mediu de instruire!