Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj a acceptat invitația Ziarului 21 de a vorbi pentru cititori într-un interviu în exclusivitate.
Sincer în răspunsuri, prefectul județului Cluj nu a ocolit nici un răspuns.
Adrian Soporan: Care sunt proiectele pentru care dumneavoastră ați țintit în momentul în care ați fost numit prefect, să le realizați? Care ar fi, vorbind de Cluj Napoca și cu scuzele de rigoare, aș vorbi și de Câmpia Turzii și Turda, că suntem în zonă?
Mircea Abrudean: În primul rând, mi-am propus ca Instituția Prefectului să sprijine proiectele mari, de infrastructură ale județului. Că vorbim de centura metropolitană Cluj, că vorbim de centrul de management integrat al deșeurilor, că vorbim de porțiunea de autostradă pe care o avem pe raza județului sau de electrificarea liniei de cale ferată Cluj-Oradea, sunt multe proiecte de infrastructură care pot fi sprijinite de prefect în ideea în care, vă spuneam, coordonează toate serviciile publice deconcentrate și toate instituțiile avizatoare, pentru că așa cum bine știți, un proiect înseamnă foarte multe avize, foarte multă birocrație.
Asta poate să facă prefectul, să desțelenească lucrurile astea, poate să fie mai activ, timpul de avizare să fie mult mai scurt, ceea ce s-a și întâmplat, pentru că am avut, de exemplu, centura metropolitană care a intrat în fază de avizare la final de ianuarie, iar la final de februarie eram cu toate avizele obținute, Spitalul regional de urgență de asemenea, a fost în aceeași situație. Asta a fost una din prioritățile mele, apoi, pentru că vorbim de Câmpia Turzii, vorbim de descentralizarea serviciilor publice comunitare, cele două instituții ce aparțin prefectului, serviciul pașapoarte și serviciul de permise și inmatriculări pe care vrem să le aducem cât mai aproape de cetățeni, vrem să le ducem în județ, să nu mai vină oamenii la Cluj pentru ele, am reușit la Câmpia Turzii cu deschiderea punctului de pașapoarte, vom face asta probabil și în Dej și în Huedin, în măsura în care vom avea sprijinul autorităților locale, așa cum am avut aici, cu deschidere foarte bună și acesta e motivul pentru care am și rezolvat această problemă în primul rând în Câmpia Turzii, pentru că existau toate aspectele logistice rezolvate din timp si am avut totul în cursul domnului primar, în primul rând.
Că vorbim de permise și înmatriculări, îmi doresc să descentralizăm acest serviciu, în primul rând să il mutăm din actualul sediu, de pe Albac, în clădirea Vămii din Someșeni pentru că actualmente funcționează într-un sediu impropriu, din toate punctele de vedere, îl vom muta în foarte scurt timp acolo, după care vom încerca să deschidem puncte de lucru în extremitățile județului, ca să fie mai aproape de cetățeni. Acesta ar fi, să zicem, al doilea proiect important pe care ni l-am propus.
Al treilea proiect este cel cu privire la reabilitarea clădirii prefecturii, este un monument istoric important pentru Cluj, modul în care a fost gestionat și cum arată el astăzi nu ne face onoarea așa cum ar trebui să fie si asta iarăși este un proiect pe care l-am pornit deja și avem o variantă de finanțare, sper că se va și întâmpla în foarte scurt timp, apoi vorbim de proiectele de dezvoltare ale comunităților locale, toate UAT-urile din județ au proiecte pe bani europeni, așa cum e cazul evident și al Câmpiei Turzii, dar și toate comunele din județ au asta, la fel ei n-au fost destul de sprijiniți d.p.d.v al ceea ce înseamnă obținerea avizelor și toată birocrația aferentă, am încercat să mișcăm puțin lucrurile și în zona asta, deci sunt câteva domenii unde am vrut și mi-am propus să fac asta, având experiența multor ani de proiecte cu finanțare europeană, cunosc și lucrurile unde se cam împotmolesc aceste proiecte și asta încercăm, să le mișcăm.
Prima parte din interviul pe care Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj l-a acordat în rubrica 10 cu Adrian Soporan îl puteți citi de luni, 15 iunie, în Ziarul 21, la toate punctele de difuzare a presei.