Astăzi nu este despre zborul în sine, ci despre cei care își dedică tot timpul și devotamentul pentru ca acesta să fie posibil. Astfel, vom face cunoștință cu maistrul militar clasa IV Cîmpeanu Dates-Ovidiu, tehnic de bord din cadrul Escadrilei 712, locația Giarmata. Acesta a absolvit Facultatea de Istorie, Geografie și Relații Internaționale din Oradea și a urmat Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc.
„Am ales acest domeniu din pasiunea pentru aviație, în special pentru elicoptere. Îmi place să mă implic în munca de la hangar, să îmi fac singur lucrările și să verific lucrarea executată la elicopter înainte de decolare. Adrenalina din timpul zborului este unul dintre motivele pentru care pun atâta suflet în tot ceea ce fac, iar această meserie a devenit pentru mine un mod de viață. Spun acest lucru, deoarece indiferent de natura activității pe care o desfășor în timpul liber, tot la munca de la unitate îmi stă gândul și orice decizie iau mă gândesc la cum îmi poate afecta munca pe care o fac.
Trecerea de la activitățile de mentenanță din cadrul hangarului la activitățile de zbor a fost o provocare pentru că a trebuit să învăț din toate specialitățile, deoarece este o diferență foarte mare de la a întreține aeronava și a o utiliza în timpul zborului. Trebuie să deservești piloții și aeronava, să verifici parametrii, să observi perimetrul de zbor și să iei decizii rapide în timpul cel mai scurt. Cel mai important este să fii pregătit ca în cazul unui incident să ai o reacție imediată. În cadrul echipajului există o coeziune foarte puternică, iar încrederea în persoana de lângă tine în condițiile de zbor este foarte importantă și se câștigă în timp prin seriozitate.
În anii carierei de până acum am participat la o misiune externă în Mali în 2020 ca tehnic de bord de elicoptere. Misiunea a fost una solicitantă și cu răspundere mare. Am executat transport de trupe, echipamente medicale, am supravegheat convoaiele militare de transport și am fost în forța de reacție rapidă (QRF – quick reaction force). În viitorul apropiat îmi doresc să devin instructor mecanic de bord, deoarece vreau să împărtășesc și altora din cunoștințele mele.”
Acestea au fost cuvintele colegului nostru care ne-a povestit cu atâta pasiune și determinare din experiența sa. Ne bucurăm că mai există oameni care își doresc să fie cea mai bună versiune a lor și fac din asta o artă. Suntem convinși că ambiția și devotamentul pentru meseria sa îi va inspira pe toți și ne dorim cât mai mulți oameni asemenea lui.
Felicitări pentru toate reușitele de până acum și mult succes în provocările ce vor urma!