Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România a fost adoptat de către Guvern. Noul program favorizează accesul rapid al pacienților la măsuri de prevenție, la diagnostic și la tratament și, nu în ultimul rând, la servicii paliative. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, citat de rador.ro, că se vor face investiții în domeniul oncologiei, iar serviciile de care vor beneficia pacienții se vor deconta integral, inclusiv cele de radioterapie avansată. Guvernul va dezvolta și un fond pentru inovație, principalii beneficiari fiind tot pacienții oncologici, a precizat Alexandru Rafila.
„Decontarea serviciilor de radioterapie avansată – stereotaxia este o astfel de metodă care protejează pacientul oncologic și oferă un beneficiu terapeutic superior. Şi, nu în ultimul rând, s-a creat un program pentru inovație, de fapt un fond pentru inovație, care trebuie să aibă niște principii de funcționare și mai ales de includere a diverselor tipuri de medicamente de care pot beneficia pacienții mai repede față de metoda clasică de introducere a medicamentelor în listă. Deci, practic, și românii vor avea acces la medicamente inovative mult mai repede, iar pacienții oncologici vor fi principalii beneficiari.
Potrivit ministrului sănătății, Planul național de prevenire și combatere a cancerului se va aplica în etape, în următorii 5 ani. Pe de altă parte, reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer au criticat lipsa normelor metodologice de aplicare a acestui plan, fără de care, spun ei, nu se știe cât timp trebuie să treacă de la diagnosticare până când începe tratamentul efectiv. În context, aceștia au precizat că intenționează să acționeze Ministerul Sănătății în judecată.