Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a participat la reuniunea miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană unde s-au dezbătut problemele legate de criza coronavirus. S-au discutat aspecte legate de despre creștearea lanțului alimentar, eliminarea concurenței neloiale, promovarea produselor tradiționale și alte lucruri importante pentru tot ceea ce înseamnă agricultura românească și cea europeană.
„Azi, la reuniunea miniștrilor agriculturii din UE -Lecții învățate în urma crizei coronavirusului , am subliniat următoarele:
1. Este urgentă nevoie de creșterea rezistentei lanțului alimentar, prin asigurarea stabilității financiare a tuturor actorilor, mai ales a producătorilor agricoli. De aceea, trebuie suplimentat corespunzător bugetul PAC și adoptată căt mai repede legislația aferentă.
Pericolul cel mai mare este dependența Pieței Europene de importul unor produse sub standardele UE.
Este importantă și consolidarea capacității de cooperare, eliminarea practicilor incorecte și a concurenței neloiale.
Este esențială dezvoltarea piețelor locale și a lanțurilor scurte de aprovizionare, cu valorizarea produselor micilor producători.
Am atras atenția și asupra rolului fundamental pe care îl au lucrătorii sezonieri.
2. Este necesară protecția produselor tradiționale, iar etichetarea acestora trebuie sa faciliteze consumatorilor alegerea, prin cunoașterea originii produsului, inclusiv a ingredientelor.
De asemenea , este utilă aplicarea unei etichete care să conțină informații minime ( lizibile) privind condițiile de bunăstare în care au fost crescute animalele.
3. În ceea ce privește comerțul animalelor vii, deși este de dorit să fie cât mai redus, acesta nu trebuie interzis, având în vedere ca exportul UE în țări terțe și pe piața unică este deosebit de important pentru fermieri. Condițiile de bunăstare, însă, trebuie să fie respectate pe toată perioada transportului. Protecția animalelor nu se oprește la granițele externe ale UE.”, a concluzionat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
Sursă foto: Adrian Oros.