Astăzi, 24 ianuarie se împlinesc 165 de ani de la actul de voință rămas unic în istoria poporului român – alegerea ca domnitor, atât în Moldova, cât și în Țara Românească, a colonelului Alexandru Ioan Cuza. Dorința arzătoare de unire a românilor manifestată la acea vreme, nu a rămas fără ecou, ci a devenit o realitate pentru elitele politice de atunci. Chiar dacă s-a desfășurat într-un context internațional dificil, Unirea celor două Principate a fost un proces bine definit, orientat către valorile occidentale, drepturi și libertăți cetățenești.
Fără acea strategie, aplicată cu iscusință și înțelepciune de către intelectualii români și generația pașoptistă, nu am fi putut avea astăzi o țară modernă, dezvoltată, în strânsă conexiune cu partenerii europeni și occidentali. Acel moment a pus bazele României de astăzi, fiind punctul de plecare al celor mai ample reforme administrative și fiscale întreprinse pe teritoriul țării noastre vreodată.
După înfăptuirea Unirii Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza a început să redefinească paradigmele statului român, implementând politici și demersuri de consolidare a democrației și administrației publice locale. În timpul domniei sale, Principatele Unite s-au dezvoltat considerabil, atât în sfera fiscală, agrară, cât și culturală. Tocmai acele decizii administrative fundamentează statul român contemporan și modul în care ne întemeiem deciziile de astăzi.
Cuvinte precum „reformă” „eficientizare” și „dezvoltare” au devenit sinonime și cu activitatea pe care o întreprindem la Primăria Municipiului Câmpia Turzii. La final de exercițiu financiar 2014-2020, Municipiul nostru se dezvoltă, făcând pași concreți către noi obiective, atât în ceea ce privește infrastructura rutieră, cât și în materie de sănătate, educație, siguranța cetățeanului. Suntem în plin proces de transformare și nu ne vom opri aici!
Doamnelor și domnilor,
Ne conferă un sentiment major de mândrie națională curajul de care au dat dovadă politicienii acelor vremuri. Aceștia au înfruntat opoziția Marilor Puteri, pentru a consfinți un ideal național vechi de milenii: unirea tuturor românilor sub același drapel, același sceptru și același domn suveran.Viziunea și ambiția pașoptiștilor constituie un exemplu de curaj și dăruire, iar aceasta este o lecție de responsabilizare atât pentru noi, cât și pentru generațiile viitoare.
Astăzi ne putem numi „ROMÂNI” datorită acelor înțelepți care au pus idealurile naționale mai presus de propria viață și personalitate, iar din acest motiv le mulțumim și îi purtăm mereu în suflete și în rugăciuni!
La Mulți Ani, popor român! La Mulți Ani, Câmpia Turzii!