„Dragi cetățeni, Onorate oficialități, Stimate fețe bisericești, Doamnelor și domnilor,
Astăzi este cea mai emoționantă sărbătoare a națiunii noastre. Este ziua în care celebrăm generațiile de sacrifiu, idealurile, sentimentele și victoriile istoriei. Visul de veacuri a României Mari și a Unirii românilor în aceleași hotare a fost consființit prin munca și determinarea unor oameni viteji, integri și de neclintit. Doar prin muncă și pragmatism politico-administrativ s-a reușit împlinirea acestui ideal.
În 1918, națiunea noastră s-a născut ca expresie a viziunii elitelor sale și a continuat să desăvârșească idealurile pașoptiste, demonstrând că acest moment istoric va deschide drumul către o perioadă de modernizare a țării.
Marea Unire și înfăptuirea României Mari a fost rezultatul unui efort compus din 4 piloni, asemeni celor mai rezistente structuri arhitecturale. Armata a jucat un rol decisiv, prin victoriile reușite pe durata primei conflagrații mondiale. Mărăști, Mărășești și Oituz rămân toteme ale gloriei militarilor români care s-au pus în fața inamicului, strigând: „Pe-aici nu se trece!” Mediul politic, prin negocierile întreprinse în tratatele de la Versailles și Trianon, a contribuit masiv la întregirea națiunii române. Diplomația română a reprezentat cel de-al 3-lea pilon al momentului 1918, iar al patrulea pilon a fost însăși societatea. Milioanele de români care și-au dorit să fie uniți, sub un singur drapel și o singură coroană regală au pecetluit catalizatorul necesar în procesul de împlinire al visurilor de veacuri ale poporului român – UNIREA!
Momentul Unirii continuă să ne transmită peste timp un mesaj fundamental: suntem responsabili fiecare dintre noi pentru soarta țării! O țară care s-a definit la Alba Iulia ca un actor loial al lumii democratice și care s-a proclamat drept o națiune de cetățeni liberi, cu drepturi și aspirații europene.Testele dificile la care a supus istoria națiunea noastră greu încercată nu au știrbit deloc din idealurile și aspirațiile românilor. Dimpotrivă, cu fiecare prilej, societatea noastră s-a făcut puternic auzită, și-a afirmat cu tărie voința, dorința pentru libertate dar și pentru izbândă.
Astăzi, de Ziua Națională a României, avem o datorie față de memoria celor care au făcut posibil idealul Marii Uniri, dar și o mare responsabilitate față de generațiile viitoare, al căror traseu va fi influențat și de deciziile noastre. Trecutul nu poate fi schimbat, dar viitorul poate fi colorat așa cum ne dorim, în pofida tuturor provocărilor din ultimul timp, cât și a situației pandemice tranzitorii. Numai împreună, determinați și implicați, responsabili și solidari vom reuși să scriem o altă filă a istoriei în care vom putea spune: “uniți am învins și orice vom avea de înfruntat mai departe, tot uniți vom învinge”.
La Mulți Ani, români! La Mulți Ani, Câmpia Turzii!”