Aducem, astăzi, un omagiu de onoare unuia dintre cei mai mari eroi ai neamului românesc, Avram Iancu. „Tribunul”, așa cum a fost numit de către contemporani și-a iubit națiunea și poporul încă din copilărie, când studia la gimnaziul din Zlatna.
Avram Iancu a fost recunoscut pentru inteligența sa superioară, pentru înclinația sa față de legi și avocatură, dovadă stând absolvirea Facultății de Drept din Cluj Napoca cu cele mai excelente atestate.
Urmaș al lui Horea, Avram Iancu s-a dovedit a fi un extraordinar strateg militar, în timpul Revoluției de la 1848, fiind comandantul suprem al cetelor de moți, pe care le-a antrenat și le-a condus atât de bine, încât nici trupele austriece, nici cele țariste n-au reușit niciodată să se atingă de Munții Apuseni. Avram Iancu era un susţinător înflăcărat al politicii dacoromanice, împărtăşind şi răspândind pretutindeni ideile naţionale ce proveneau din Principatele române, cu care el dorea din suflet unirea definitivă a Ardealului.
În istoria românilor, Avram Iancu rămâne un simbol al poporului și o legendă – dovadă stând amintirea sa neîntinată de vremuri. Acest lucru numai oamenii de excepție reușesc să-l facă. Personalitate cu rol proeminent în istoria țării noastre, om al acțiunii, Avram Iancu este un exemplu și pentru generațiile viitoare – fiind un model de inspirație și curaj.
Imaginea generată de Avram Iancu în rândul contemporanilor săi continuă să exercite o influență puternică și după moartea sa, concretizând mai bine rolul istoric.
La Câmpia Turzii, ne apreciem eroii. În semn de respect față de activitatea și rolul pe care Craiul Munților l-a avut în dezvoltarea idealurilor naționale românești, din Transilvania, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Câmpia Turzii a amenajat, în acest an, Ansamblul monumental „Avram Iancu” pentru a reprezenta importanța pe care Craiul Munților o are în istoria poporului român.
În ziua în care se împlinesc 150 de ani de la trecerea în neființă a marelui erou al națiunii române, se sfințește bustul care-l reprezintă, pentru ca Avram Iancu să nu fie șters niciodată din memoria colectivă a cetățenilor din orașul nostru. Influența pe care a avut-o asupra contemporanilor săi, dar și asupra generațiilor care au urmat mă fac îndreptățit să închei cu următoarele versuri: „Trăiască Duhul Lui Iancu,/Trăiască moțul între moți,/Câmpia Libertății spune/Că Avram Iancu suntem toți”
Dumnezeu să-i binecuvânteze memoria și să-l odihnească!