„Dragi absolvenți ai claselor a XII-a – promoția 2020.
În ciuda situației pe care o trăim, am onoarea și bucuria de a vă putea adresa, cu căldură și sinceritate, chiar dacă de la distanța fizică pe care o impun rigorile vieții pe vremuri de pandemie, câteva cuvinte cu prilejul absolvirii ciclului liceal.
Sfârşitul anului școlar ne întâmpină, de fiecare dată, cu pulsul său trepidant, cu fiorii emoției, dar și ai încrederii, ai optimismului. Anul acesta, mai mult ca niciodată, elevi şi profesori, am adăugat în palmaresul dezvoltării personale experiențe noi, provocări și realizări pe diverse planuri.
Mă onorează să fiu colega profesorilor care v-au îndrumat și pe voi, absolvenții claselor a XII-a, promoția 2020, cu dăruire şi exigenţă ca nişte mentori autentici al căror ideal a fost să vă modeleze cugetele şi să vă umple sufletele cu „fiinţă nouă”. Dincolo de materia predată, fiecare dintre aceștia a fost câte un „meșter Manole” care v-a arătat ceea ce contează în esență: interiorul fragil al ființei umane, principiile solide, valorile morale precum binele, adevărul, noblețea, onestitatea, corectitudinea, spiritul de sacrificiu și capacitatea de empatie care ne definesc, în fond, umanitatea noastră. Toţi deopotrivă v-am vegheat, cum ne-am priceput mai bine: cu atenţie, cu dragoste şi cu profesionalism. Este incontestabil faptul că cea mai dificilă operă care îi poate fi încredințată unui om este să iubească pe altul atât de mult, încât să își asume sarcina supremă, examenul final, de a-l face om, de a-l desăvârși pentru a deveni el însuşi o lume.
Pentru voi, elevii claselor a XII-a, anul şcolar care se încheie reprezintă nu numai finalul unui stadiu de pregătire, ci şi momentul bilanţului. Este firesc să fie aşa. Imperativul autodepăşirii, necesitatea de a transgresa barierele şi de a ne orienta permanent către un sens reprezintă o constantă a vieţii umane. Drumul nostru împreună a fost drumul cunoașterii și al autocunoașterii. Am convingerea că ați petrecut împreună cu profesorii și colegii voștri momente frumoase, chiar dacă, uneori, tensionate sau dificile. Nu mă îndoiesc că toți cei cărora mă adresez astăzi aici v-ați demonstrat valoarea și ați răspuns responsabil la majoritatea exigențelor.
Fiecare sfârşit aduce cu sine momente de neuitat, cu toate că am vrea mereu să amânăm sfârşitul şi să păstrăm numai începuturile, pentru că începuturile sunt, în sine, atât de frumoase. Dar nu putem începe mereu. Trebuie să ne adăugăm, ca arborii, inelele de vârstă, fără să ne temem de monotonie, de plictis sau de sfârşit. Şi fără să credem că procedăm astfel numai pentru că trebuie să ne supunem destinului. Trebuie să conştientizăm că fiecare inel al arborelui fiinţei este o nouă treaptă, o nouă etapă în formarea noastră personală, în cunoaşterea pe care o desăvârşim mereu, ca să umplem trunchiul fiinţei cu lumină şi să prindem rădăcini viguroase în adânc. De aceea trebuie să mergem înainte, să adăugăm câte un inel tot mai larg vieții, pentru că a continua înseamnă a ne crea propriul destin. În acest mers înainte, fiecare dintre noi e o verigă dintr-un lung şir de oameni care se zămislesc în noi prin puterile minţii şi ale sufletului nostru.
Anii de liceu, rămân unici în viața fiecăruia, pentru că sunt anii primelor întrebări, căutări și certitudini. Nimic din ceea ce s-a petrecut în ultima vreme sau s-ar putea petrece în viitor nu poate răpi frumusețea lor. Anii de liceu au reprezentat parcursul vostru inițiatic în vederea formării ca adolescenți autentici, compleți, au însemnat acomodarea cu noii colegi şi cu profesorii care v-au predat diverse discipline școlare, cu programul zilnic și cu rigorile acestuia, cu exigențele evaluărilor și ale notărilor etc. Pentru voi, absolvenții de astăzi, acest timp subiectiv se profilează fericit către alte zări, către orizonturi care vor desăvârși formarea voastră ca oameni.
De aceea, ceea ce îmi doresc pentru voi toți, generația 2016-2020, este să învățăm să ne cunoaștem și să ne recunoaștem, să ne acceptăm, să înțelegem că această călătorie nu este o competiție cu ceilalți, ci cu noi înșine, iar scopul final este să avem un proiect viabil al propriei ființe pentru a deveni cea mai bună versiune a noastră. Am certitudinea că toți cei care pășiți astăzi dincolo de porțile liceului nostru veți dovedi că puteți face față cu bine examenelor care vă așteaptă în curând, și, mai ales după acest an de excepție, provocărilor lumii contemporane!
Fiți cea mai bună versiune a voastră, luați-vă zborul cu încredere în voi!
Vă doresc mult succes tuturor!
Daniela Cristina POPA,
Director Liceul Teoretic Pavel Dan”.