„Suma de peste 180 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență va fi pusă la dispoziția medicilor de familie din toată țara, banii urmând a fi folosiți pentru investiții în renovarea și dotarea cabinetelor medicale. De aceste finanțări vor beneficia aproximativ 3.000 de medici de familie sau asocieri de cabinete medicale de medicină primară, care vor putea să demareze investiții concrete, imediat după ce dosarele lor vor fi declarate eligibile.
Conform prevederilor legale, sumele vor fi utilizate pentru renovarea și dotarea cu echipamente medicale, precum electrocardiograf digital, ecograf portabil, monitor funcții vitale: frecvență cardiacă, tensiune arterială non-invazivă, pulsoximetrie, temperatură, spirometru digital, etc. De asemenea, medicii de familie beneficiari vor putea achiziționa grație acestor finanțări mobilier nou și echipamente IT performante.
În vederea dotării cu echipamente și mobilier, fiecare cabinet medical sau asociere de cabinete are acces la sume în valoare de 45.000 euro, fără TVA, în timp ce pentru renovare, se pot solicita fonduri de până la 15.000 euro, fără TVA. Ghidul beneficiarului și anexele aferente pentru investiția în „Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară”, din cadrul Componentei 12 – Sănătate – Investiția 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, sunt publicate pe pagina de internet a Ministerului Sănătății, la secțiunea Apeluri PNRR Ministerul Sănătății – C12. Sănătate. Dosarele de finanțare se vor depune pe platforma www.proiecte.pnrr.gov.ro, începând cu data de 4 august 2022.
Consider că investițiile în dotarea cabinetelor medicale ale medicilor de familie sunt vitale pentru dezvoltarea societății și a României, în ansamblu, în condițiile în care, din nefericire, încă avem multe zone din țară precare din punctul de vedere al asigurării serviciilor de sănătate de bază. Extinderea serviciilor medicale de calitate, precum și facilitarea accesului la consultații și tratamente de specialitate pentru un număr cât mai mare de oameni, îndeosebi în zonele rurale, în cele montane și izolate, va contribui esențial la îmbunătățirea stării de sănătate a populației.”