În ultima ședință de Consiliu Local de la Turda, consilierii locali au aprobat valorificarea masei lemnoase rezultată în urma defrișării efectuate în cadrul proiectului ”Reabilitarea sitului poluat istoric-Depozit deșeuri periculoase UCT-Poșta Rât (Municipiul Turda)”
In cadrul acestui proiect s-au desfășurat activități de defrișare a copacilor din situl poluat.
Situl care face obiectul proiectului „Reabilitarea sitului poluat istoric – Depozit deșeuri periculoase UCT – Poșta Rât (Municipiul Turda)”, este amplasat în cadrul limitelor administrative ale municipiului Turda, fiind învecinat cu următoarele zone:
În partea de Nord – Est: cartierul Petru Maior – Poșta Rât; la Sud: Râul Arieș; la Est: teren cu folosință pășune; la Vest: drumul local.
Scopul acestor lucrări îl constituie eliminarea sursei de contaminare de la suprafață și de adâncime și eliminarea riscului de contact pentru utilizatorii sitului.
După defrișare s-a întocmit un inventar cu tipul de copaci, numărul și locațiile acestora și s-au analizat din punct de vedere chimic, s-au marcat și incinerat cei care sunt contaminați. Copacii sănătoși vor fi vânduți în conformitate cu prevederile HG 715/207 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.
Vânzarea masei lemnoase și a lemnului fasonat se realizează de către organizatori prin licitație publică, cu preselecție, de tipul:
- licitație cu strigare;
- licitație în plic închis;
- licitație mixtă;
- licitație electronică.
Pentru flecare licitație organizată, tipul de licitație se stabilește de entitățile prevăzute la art. 3 alin. (l) și art. 4 alin. (l) din cadrul organizatorului licitației, cu prilejul aprobării prețurilor de pornire la licitație, și se face cunoscut prin intermediul anunțului de licitație., în cazul de față Consiliul Local al Municipiului Turda
De asemenea prin Hotărârea Consiliului director al Asociatiei Soimul Arieș din data de 29.06.2019, s-au stabilit preturile pentru valorificarea masei lemnoase pe specii și sortiomente, atat pentru material lemnos ce se valorifică către populație cât și pentru calculul prețului de pornire al licitațiilor pentru valorificarea masei lemnoase.
Obiectivul general al acestui proiect de remediere este limitarea impactului activităţilor istorice anterioare asupra sănătății umane și mediului înconjurător, reducerea mobilităţii contaminanţilor prezenţi pe sit, pentru a se păstra solul la condiţiile standard pentru utilizarea ca spaţiu verde pentru accesul public, pentru includerea zonelor peisagistice (plantare de vegetaţie) şi transformarea în spaţiu recreativ pentru accesul populaţiei.
Fazarea proiectului Reabilitarea sitului poluat istoric – depozit deșeuri periculoase UCT – Poșta Rât și crearea unui nou parc public în Municipiul Turda
Scopul principal pentru acest proiect este eliminarea surselor de la suprafaţa şi de mică adâncime a contaminanţilor şi a riscului de contact pentru utilizatorii sitului, eliminarea poluantului care reprezintă un pericol pentru sănătatea populaţiei din zonă, şi nu numai.
Perioada de implementare este de 24 de luni, urmând eliminarea surselor de la suprafaţă şi de mică adâncime a contaminanţilor (HCH) şi a riscului de contact pentru utilizatorii sitului, eliminarea poluantului care reprezintă un pericol pentru sănătatea populaţiei din zonă, şi nu numai.
Întreaga suprafață de 10 hectare va fi transformată într-un spaţiu verde recreativ, într-un parc public pentru populaţie.