Dr. Ioan Hanes: Originile cafelei, după siteul nescafe.com, sunt legate de câteva legende care toate au ca origine Etiopia. În jurul anilor 800 o legendă spune că un crescător de capre, Kaldi, a văzut că după ce caprele lui au mâncat câteva boabe dintr-un copac, au început să se comporte ciudat, să fie pline de energie și să sară în toate direcțiile.
Când a încercat și el aceste boabe care ulterior s-au dovedit a fi de cafea, a devenit foarte alert. A dus din aceste boabe și la niște călugări care prima dată le-au considerat ca o lucrătură a diavolului și le-au aruncat în foc. Însă prin acest gest au inventat cafeaua prăjită care i-a cucerit până la urmă prin aromă dar și efectele anti-oboseală ceea ce le-a permis să rămână trezi și nopțile pentru a se consacra rugăciunilor.
A două legendă se referă tot la un călugăr din Yemen care ar fi călătorit prin Etiopia și ar fi văzut efectul boabelor de cafea la niște păsări care tocmai le mâncaseră. A încercat și el și mulțumit de efectul lor energizant, le-a adus cu el în Yemen.
Substanța de bază a efectului cafelei este cofeina pe care o mai găsim și în pudra de cacao sau în ceai. Cofeina crește vigilența prin blocarea adenosinei, o moleculă care este responsabilă de scăderea ritmului cardiac și favorizarea somnului.
De aceea consumul a două – trei cești de cafea pe jur (echivalentul a 200-300 mg cofeină) este benefic pentru sănătate mai ales că în cafea găsim și mulți antioxidanți și potasiu care are un efect benefic în cazul tensiunii arteriale crescute. De asemenea este cunoscut efectul pozitiv al cofeinei asupra ficatului deci indicată în tratamentul ficatului gras sau în tratamentul migrenelor și durerilor de cap.
Mai multe despre efectul cafelei puteti citi de luni, 12 iunie in Ziarul 21 la toate punctele de difuzare a presei.