Deși considerăm votul ca fiind o alegere rațională, rezultatele unui tur de scrutin sunt influențate, într-o măsură mai mare sau mai mică, de emoțiile puternice, în special de cele negative ale alegătorilor. Emoțiile negative (ex. frica, îngrijorarea sau ura) sunt mult mai contagioase decât cele pozitive (ex. siguranță, fericire, mândrie): cercetările de marketing au evidențiat că o persoană nemulțumită de ceva,transmite acest lucru altor zece persoane. În schimb, din zece persoane mulțumite, doar una transmite acest mesaj mai departe.
Există două categorii de reacții emoționale care influențează rezultatele unei campanii electorale: îngrijorarea și entuziasmul.
Îngrijorarea este reacția la situații noi sau amenințătoare, o teamă față de schimbare. Teama este asociată așteptării că ceva rău se va întâmpla. Această emoție favorizează atenția spre conținutul mesajelor electorale și diminuează încrederea în criteriile obișnuite de vot. La modul general, nu suntem foarte atenți la subtilitățile vieții politice, astfel încât este nevoie de atenționări înainte de a deveni motivați să ne implicăm. Și, cel puțin la nivel intuitiv, o amenințare constituie un stimulent foarte bun spre acțiune.
Entuziasmul influențează puternic preferințele candidaților și stimulează interesul și implicarea în campanie. Capacitatea liderilor politici de a genera entuziasm sporește implicarea alegătorilor în procesul electoral.
Anxietatea, mai degrabă decât entuziasmul, îi determină pe oameni să caute informații relevante despre candidați și despre programele politice ale acestora.
Emoțiile constituie instrumente care favorizează prelucrarea eficientă a informațiilor șiamplifică abilitățile indivizilor de a se implica în dezbateri politice semnificative. Analizele raționale și reacțiile emoționale se susțin reciproc, mai curând decât a fi în opoziție.
În concluzie, pentru binelecomunității și al nostru, ar fi de preferat să mergem la vot, să conștientizăm dacă suntem motivați de anxietate sau de entuziasm și să analizăm în mod rațional informațiile concrete pe care le deținem, înainte de a face o alegere.