<
Actualitate

Manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale, la Turda: Expoziția ”Identități, credință, simboluri”

Manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale, la Turda: Expoziția ”Identități, credință, simboluri”

Seria evenimentelor organizate la Turda, în vederea sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, celebrată anual, în 15 ianuarie, a debutat luni, 9 ianuarie, cu vernisarea expoziției ”Identități, credință, simboluri” găzduită de Galeria de Artă ”Valer Suciu”.

Expoziția, rezultat al colaborării dintre asociația Casa Colecțiilor și Casa de Cultură din Turda, împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă, din cadrul Universității 1 Decembrie 1918, respectiv cu Centrul Cultural Augustin Bena, ambele din Alba Iulia, reunește icoane, țesături diverse, covoare, mobilier tradițional și articole de îmbrăcăminte din alcătuirea portului popular, îndeosebi a celui din Țara Moților.

În cea de-a doua sală a Galeriei de Artă ”Valer Suciu” s-a amenajat o miniexpoziție fotografică, ce reunește lucări ale artistului fotograf  Vasile Sârb, membru al Fédération Internationale de l’Art Photographique (FIAP), de asemenea din Alba Iulia. Fotografiile lui Vasile Sârb înfățișează portul popular, precum și ilustrarea unor tradiții românești, transmise peste veacuri, până în ziua de azi. ”Cireașa de pe tortul” expoziției o reprezintă un covor brâncovenesc, țesut în anul 1713. Piesa, ce face parte din colecția Zoltan Mladzsi Ionescu, președintele asociației Casa Colecțiilor, din Turda, a fost expusă pentru prima dată în public.

Despre exponate au vorbit Zoltan Mladzsi Ionescu, respectiv invitații acestuia, prof. dr. Teodora  Roșca, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, prof. Ioana Mureșan, de la Școala Populară de Artă Tudor Jarda, din Cluj-Napoca, respectiv studenta Anda Moldovan, iconar clujean,  toți invitați ai lui Zoltan Mladzsi Ionescu. Seria discursurilor a deschis-o prof. dr. Cristina Oprea, referent la Casa de Cultură Turda, care a precizat că, la Turda, luna ianuarie  este dedicată culturii românești, fără însă a trece în revistă, la modul concret, evenimentele organizate în acest scop.

Prof. Teodora Roșca, doctor în Teologie – Arta Icoanei, a dăruit un exponat din colecția sa personală  lui Indrei Rațiu, fiul cel mare al fostului deputat Ion Rațiu, cadidat la Președinția României cu ocazia alegerilor din 20 mai 1990, primele alegeri libere organizate în țară după căderea comunismului, eveniment consemnat în 22 decembrie 1989. Darul reprezintă un omagiu adus de prof. dr. Teodora Roșca memoriei deputatului Ion Rațiu, pe care l-a cunoscut, pe când era studentă, și cu care a avut prilejul să poarte o discuție despre tradițiile românești, cu ocazia unei vizite la Palatul Parlamentului.

Deși Ziua Culturii Naționale se sărbătorește anual, în 15 ianuarie, data nașterii lui Mihai Eminescu, la vernisarea expoziției ”Identități, credință, simboluri” nu s-a găsit un prilej nimerit pentru pomenirea numelui Poetului Național al românilor. Organizatorii au omis, de asemenea, să menționeze durata expoziției pe afișul prin care au anunțat acest eveniment.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS