Mai mare dragul când vezi tineri care sunt preocupați de folclorul românesc, tradiție și care vor să ducă identitatea națională mai departe. Unul dintre acești tineri este Darius Jecan, un tânăr foarte talentat și deosebit care face cinste comunei Frata. Tânărul Darius Jecan, jucăușul comunei Frata a reprezentat cu succes, la București- Muzeul Național al Țăranului Român, folclorul autentic și jocurile din comună în cadrul proiectului ,,Crescuți pe muzică”. În acest context, l-am intervievat pe Darius și am rămas surprins de maturitatea și gândirea pe care o are la vârsta de 16 ani.
Rep.: De când faci dansuri populare?
Darius Jecan: Fac dansuri de 6 ani, primii 2 ani am făcut parte dintr-un ansamblu de copii (Copiii Mociului) cu instructori din Cluj Napoca, în comuna Mociu, iar după ce m-am mutat în Frata, m-am înscris și aici, inițial într-un ansamblu de copii (Jucăușii din Frata, unde activez și în prezent), având ca instructor pe Romulus Bucur, iar de 3 ani am avansat, având ocazia să fac parte din Formația de Jocuri Tradiționale din Frata, alături de tezaurele Umane Vii din comună.
Rep.: Cine te-a îndrumat către aceasta activitate?
Darius Jecan: La început a fost o chestie în familie, cam toți își doreau sa fac dansuri, însă mie nu-mi plăceau (asta se întâmpla la o serbare la final de an școlar când eram eu în clasa a 1-a), dar după 2 ani a venit pur și simplu de la mine să vreau să mă duc ca să văd ce se întâmplă acolo
Rep.: Cum ai ajuns la București?
Darius Jecan: Povestea începe de la proiectul cultural „Crescut pe muzica”, având ca inițiatoare pe Simona Constantin, care a reușit să adune din toată România 20 de adolescenți care provin din familii de lăutari autentici, sau cel puțin adolescenți care au legătură cu folclorul. În cadrul proiectului am realizat materiale care se afla pe site ul acestuia www.crescutpemuzica.ro despre tezaurele umane vii din Frata. Din toți cei 20, am rămas 4, eu fiind jucăuș iar ceilalți 3 instrumentiști. Așadar am început un proiect nou, „Manual de lăutarie”, unde noi 4 am realizat alte materiale, niște cursuri cu diferite teme, ale mele fiind „tradiții și obiceiuri din trecut din campia transilvaniei” și „tarafuri și rapsozi”. Filmările au avut loc la București, unde totodată noi, Taraful Crescut pe muzica, am susținut și 2 concerte, unul la Muzeului Taranului Roman și unul în cadrul Street Delivery, la unteatru open-air.
Rep.: Consideri că dansurile populare sunt ceva benefic pentru zona din care provi?
Darius Jecan: Dansurile populare nu sunt ceva benefic, sunt ceva esențial pentru zona etnografica din care provin, pentru că, până la urmă, Câmpia Transilvaniei se deosebește de restul regiunilor etnografice din țară prin port popular, dansuri populare și muzică. Așadar le consider esențiale fiindcă fără ele practic aceasta regiune nu ar avea identitate.
Rep.: Mesaj pentru tinerii care vor sa urmeze dansurile traditionale?
Darius Jecan: Pentru tinerii care vor sa înceapă acest drum: toată încrederea! Fiindcă noi, tinerii, suntem responsabili de a ține în viață folclorul, respectiv identitatea acestei țări, spre a-i aduce cinste. Oricine poate face dansuri populare: este nevoie doar de răbdare și perseverență. Așa că, pe această cale încurajez tinerii din aceasta țară sa urmeze și acest drum, fiecare orientându-se după zona din care provine.