<
Actualitate

Magistrații Curții de Apel Cluj intră în GREVĂ, pe termen nelimitat, „în interesul societății”. Judecătoria Turda se alătură protestului

Magistrații Curții de Apel Cluj intră în GREVĂ, pe termen nelimitat, „în interesul societății”. Judecătoria Turda se alătură protestului

Magistrații Curții de Apel Cluj intră în GREVĂ, pe termen nelimitat, „în interesul societății”. Judecătoria Turda se alătură protestului

Magistrații Curții de Apel Cluj recurg la proteste, prin suspendarea activității, din cauza modificărilor legislative a pensiei de serviciu.
Judecătorii și procurorii de la instanțele și parchetele din țară, inclusiv din Cluj, au anunțat că de miercuri vor intra în grevă pe termen nelimitat și că vor protesta împotriva intenției coaliției PSD-PNL de a modifica modul de acordare a pensiilor speciale.


Judecătorii Curţii de Apel Cluj au decis, marți, cu unanimitatea celor prezenţi, ca incepând cu data de 21 iunie 2023, să adopte forma de protest a amânării judecării cauzelor, cu excepţia cauzelor urgente.
La începutul lui iunie 2023, Curtea de Apel Cluj a hotărât adoptarea unei rezoluţii ce a fost comunicată Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţiei, Preşedintelui Senatului şi Camerei Deputaţilor. Atunci, magistrații clujeni au solicitat Comisiei Europene şi Guvernului României să îşi asume întreaga responsabilitate pentru „starea gravă în care au adus sistemul judiciar”, aflat în criză de personal.


Potrivit informării publicate de Curtea de Apel Cluj, marți, demersul la care recurg magistrații este în interesul societății românești, care are dreptul la o justiție independentă.
„Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent. Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială. Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare”, se arată în motivarea deciziei magistraților clujeni.


Potrivit acestora, „reglementarea pensiei de serviciu, şi nu specială, pentru magistraţi este un drept recunoscut de legiuitor de-a lungul tirnpului, existenţa acesteia fiind justificată în mod obiectiv de statutul judecătorilor care impune obligaţii şi responsabilităţi, interdicţii şi incompatibilităţi, limitări care nu se regăsesc la alte categorii profesionale, constituind aşadar o compensaţie a rigarii statutului judecătorilor”, notează Curtea de Apel Cluj în documentul citat.
Totodată, judecătorii intruniţi în Adunarea Generală au decis să sesizeze Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Avocatul Poporului, Preşedintele României, Preşedintele Carnerei Deputaţilor, Preşedintele Senatului, pentru a sprijini întregul corp al magistraţilor, prin formularea obiecţiilor de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională a Romăniei.
„De asemenea, s-a hotărât mandatarea preşedintelui Curţii de Apel Cluj în adoptarea unei rezoluţii de către preşedinţii curţilor de apel, în cadrul întâlnirii ce se va desfăşura la Iaşi, in data de 30.06.2023, în raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment”, semnalează Curtea de Apel Cluj.


„Sistemul judiciar se află într-o starea de criză acută a resurselor umane, în condiţiile în care 1.129 de posturi de judecător sunt deja vacanțe”, iar „funcția de judecător nu mai este atractivă pentru absolvenții de vârf ai facultăților de drept, dat fiind că, deși a scăzut media necesară admiterii în magistratură la nota 6 de la nota 8, locurile scoase la concurs rămân an de an parţial neocupate”, se arată în comunicatul emis de Curtea de Apel Cluj.
Judecătoria Turda să alătură grevei
Judecătoria Turda a anunțat că se alătură grevei magistraților pentru o perioadă nedeterminată și a decis să-și reducă programul de lucru cu publicul la compartimentul auxiliare.
„În urma dezbaterilor, ca reacție față de nesocotirea statutului judecătorului, a efectelor grave pe care măsurile vizate le vor produce asupra sistemului judiciar, pe fondul lipsei totale de preocupare pentru rezolvarea problemelor reale din justiție, HOTĂRĂȘTE:
Art.1 Cu unanimitate de voturi, adoptă ca formă de prostest cu imediata aplicare, amânarea soluționării cauzelor, pe perioadă nedeterminată.
Art. 2. Pe durata protestului se vor judeca doar cauzele urgente, după cum urmează:
– în materie non penală: ordin de protecție, ordonanță președințială, suspendare provizorie a executării silite, măsuri asiguratorii, tutela specială, curatelă, delegare autoritate părintească, încuviințare executare silită;
– în materie penală: cauzele cu măsuri preventive, cauzele cu competența judecătorului de drepturi și libertăți, precum și alte cereri care vizează situații excepționale, care pot fi considerate de urgență deosebită
Art. 3. Cu unanimate hotărăște reducerea programului de lucru cu publicul la compartimentul auxiliare, astfel, zilnic programul de lucru cu publicul va fi de două ore de la ora 09.00-11.00.
Art. 4. Cu unanimitate solidarizează cu acțiunile de protest ale personalului auxiliar de specialitate din instanțe.
Hotărârea adunării generale va fi comunicată Consiliului Superior al Magistraților și Uniunii naționale a Barourilor din România, publicat în extras pe portalul instanțelor de judecată, și prin afișare la sălile de ședință.” – a transmis Judecătoria Turda

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS