Prevenția ne costă mai puțin decât un tratament
Cred că multă lume îl urmărește cu plăcere pe polițistul Marian Godină pentru postările lui pline de umor și chiar de curaj. Mai nou a început să posteze și pe o rețea socială cu plată, gest care se încadrează în profilul său de influencer ( persoană care setează trenduri) și prin urmare activitatea lui are un impact enorm asupra celor care îl urmăresc. Recent și-a descris cu umor vizita la un medic urolog, inclusiv experiența cu tușeul rectal făcut de specialist. Inițial mi-am zis că poate a spus prea mult însă mai apoi am ajuns la concluzia că a fost un gest curajos și o pildăbună, atât pentru viitorii pacienți cât poate chiar și pentru unii medici.
Din discuțiile cu colegi de breaslă din aceeași generație, observăm tot mai mult că gesturi clinice simple ca tușeul rectal, palparea, auscultația sau chiar un istoric medical țintit sunt tot mai rare astăzi, în favoarea unor examinări impresionante prin tehnologie. Aceeași abordare predomină și în cazul tratamentelor medicalecare au prioritate în față prevenției. Cauzele sunt multiple și țin de educație și de aceea este mai mult decât binevenită descrierea propriilor experiențe medicale de către figuri publice.
La început de an cei mai mulți dintre noi avem rezoluții pentru o viață mai sănătoasă ceea ce presupune și prevenție medicală. Aceasta costă însă studii au arătat că este rentabilănu numai din punct de vedere emoțional dar și din punct de vedere al sănătății publice pentru că investiția făcută se recuperează până la cinci ori în beneficii.
Ce putem cere medicului nostru mai ales după vârsta de 40 de ani? Un examen anual de laborator pentru sânge, urină și scaun poate de multe ori să ne dea un răspuns la simptome ca oboseala cronică, iritabilitate, modificări de greutate sau dureri specifice. O vizită anuală la dentist, chiar și la vârste mai tinere, poate să prevină apariția cariilor sau a gingivitelor care pot să ducă la căderea prematură a dinților sau la apariția unor boli cardiovasculare.
În funcție de prezența în familie a unor cancere cum cel de sân sau cel colorectal, putem cere la intervale de timp variabile de la un an până la doi-trei ani, o ecografie sau mamografie de sân, sau respectiv, o colonoscopie. Însă indicate pentru femeile de orice vârstă este palparea proprie regulatăa sânilor, în afară perioadei menstruale, și examinarea genitală regulată la un ginecolog, iar pentru bărbați palparea testiculelor în timpul unei băi sau duș pentru detectarea cancerului testicular. Măsurarea tensiunii arteriale la nivelul brațelor poate să prevină complicațiile tensiunii crescute, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Dacă avem în familie persoane cu diabetsaudacă avem greutate în plus, un simplu examen de sânge poate să ne ajute la diagnosticul unui (pre) diabet care, în cazul celui de tip II sau legat de modul de viață, poate uneori să fie reversibil dacă intervenim la timp.
Gesturile mărunte că băutul de 1,5 litri de lichide ( apă,ceai sau supă) pe zi pot preveni uneori durerile de cap sau unele accidente de sport, un somn bun poate să fie câștigat printr-o plimbare de 30 minute pe zi, evitatul alcoolului seara și a contactului cu lumina albastră de la telefon sau tabletă iar evitatul băuturilor dulci și carbogazoase, la apariția a ceea ce numim popular ficatul gras care poate să ducă la ciroză.
Dupa pandemia de Covid-19, suntem mai conștienți de importanța sănătății noastre și acest lucru este esențialînprevenția medicală. De aceea cu cât mai multe știm din surse științifice despre sănătate, cu atât suntem mai implicați în sănătatea proprie prin prevenție sau prin contribuție proprie la eficacitatea unui eventual tratament.