<
Actualitate

Magazin MEDICAL. Dr. Ioan Haneș: Inima, bate-o vina!

Magazin MEDICAL. Dr. Ioan Haneș: Inima, bate-o vina!

Magazin MEDICAL. Dr. Ioan Haneș: Inima, bate-o vina!

Inima, bate-o vina!

În ultimele zile au ieșit la iveală tot mai multe detalii despre dosarul cu dispozitive cardiace luate de la pacienți decedați și reimplantate unor bolnavi. Rețeaua din județul Iași funcționa de cinci ani și riscurile prin reutilizarea acestor dispozitive a fost ignorat, în timp ce rețeaua lua bani atât de la beneficiari cât și din decontarea acestora prin Casa de Sănătate. Unii pacienți chiar primeau medicamente să se simtă rău și prin urmare să aibă nevoie de un dispozitiv cardiac.

Dacă reutilizarea acestor dispozitive cardiace este discutabilă – permisă în condiții stricte în unele țări dar interzisă în România, restul celor aflate ne face să ne întrebăm ce putea să fie în mintea și inima acestor oameni ? Însă cazul ne aduce din nou în actualitate problema bolilor cardiovasculare din România, țara noastră ocupând locul 1 în Europa la mortalitate din cauza acestora, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, față de media Uniunii Europene de 44 la 100.000 de locuitori. Aproape 60% din totalul deceselor din țara noastră se datorează bolilor de inimă și la fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. Cu alte cuvinte se moare prea mult de « inimă rea » la noi si cu zile pentru că după Societatea Română de Cardiologie (2018), azi avem tot mai multe cazuri de infarct și accident vascular cerebral deja și la vârsta de 30 de ani la femei și 39 de ani la bărbați.

Inima este un organ conservator care ne avertizează din timp, printr-o slăbiciune musculară sau oboseală, lipsă de aer, dureri în piept sau prin senzația că inima ne bate mai repede (palpitații). Un aspect des ignorat de bărbați este că și o disfuncție erectilă sau impotența cum se numea în trecut, poate fi un semn precoce de problemă cardio vasculară. Dacă există câțiva factori de risc care nu prea îi putem influența ca rasă, vârstă, sexul și moștenirea genetică  (cea din urmă se pare că ar putea totuși fi influențată), alți factori ca fumatul, lipsa activității fizice, greutatea în plus, apneea de somn (sforăitul), colesterolul ridicat, diabetul zaharat de tip II și mai ales stresul cronic sunt modificabili printr-un stil de viață sănătos.

Ce putem face practic să prevenim totuși aceste boli: mișcare prin plimbare este la îndemna oricui. Un control periodic la cardiolog mai ales după 45 de ani este indicatiar analizele de sânge care să ne dea informații despre zahăr și colesterol pot fi realizate anual și de la o vârstă mai tânără. Dacă sforăim sau ne simțim obosiți dimineața chiar dacă am dormit suficient, ar trebui să ne facem un examen pneumologic pentru a vedea dacă nu avem ceea ce se cheamă apnee de somn care poate fi corectată printr-o mască purtată în timpul nopții (CPAP) sau câteva măsuri legate de stilul de viață. Lipsa cronică de somn este un factor important care poate duce la un accident cerebral sau infarct. Toți știm că greutatea în plus nu face bine la inimă dar puțini știm că a pierde prea multe kilograme în scurt timp slăbește mult mușchii inimii. Stresul este din păcate mai greu de cuantificat și prin urmare și de diminuat. Ceea ce întreb pacienții care îmi spun că sunt stresați este ce îndeletnicire preferată au și când a fost ultima oară că au investit timp și energie în aceasta. Mulți îmi răspund că nu au așa ceva sau că nu au timp. Călătorind în timp, întotdeauna găsim ceva care ne plăceasă facem în copilărie sau ca adolescenți iar timpul e o chestiune de priorități.

Când călătoresc cu transportul public în Bruxelles, tot mai frecvent aud vorbindu-se românește. Mă face să zâmbesc ca mai întotdeauna, bărbații vorbesc de banii iar femeile de probleme de dragoste, de ce le dorește sau rănește inima. Mereu încercăm să ghicim sau să anticipăm ceea ce gândește celălalt când de fapt singurul lucru pe care îl putem controla este felul în care noi reacționăm la atitudinea celuilalt. Iubirea este de cele mai multe ori despre emoții mai ales când suntem tineri însă mai târziu sunt mulți alți factori care intervin – copiii, banii și mai ales ceea ce crede lumea. Nu suntem învățați să aflăm cine suntem și ceea ce ne dorim, este mult mai important să facem ceea ce trebuie sau ceea ce alții cred că e mai bine pentru noi. Cineva spunea că iubirea matură nu doar e pentru că doi oameni care își doresc binele, nu se vor răni și vor avea grijă de inima celuilalt. Mai ales acest lucru este valabil cu vârsta și la femei peste 55 de ani care sunt cele mai la risc a dezvolta sindromul inimii frânte sau cardiomiopatia Takotsubo ce apare în urma unui stres puternic și de cele mai multe ori trece de la sine. Boala se manifestă printr-o durere puternică în piept și o scădere bruscă a tensiunii arteriale, seamănă cu un infarct dar nu este. Afecțiunea medicală a fost descrisă pentru prima dată de către omul de știință japonez Sato în 1991 și numele îi vine de la o capcană pentru caracatițe utilizată de către pescarii japonezi (tako- caracatiță, tsubo- vas). A fost luată în serios de comunitatea medicală internațională doar în 2005 când cea mai de impact revistă medicală din lume, The New England Journal of  Medicine, a publicat un articol despre această nouă boală cardiacă.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS