Consultația ideală devenită realitate
Acum câteva zile, cea mai mare rețea de clinici private din România, Medlife, a anunțat că, sub coordonarea dr. Anca Hâncu, s-a deschis la Bucureșți, primul centru integrat de consultații în medicina modului de viață din România. Cum ar putea influența această abordare tratamentul unui pacient cu o boală cronică?În primul rând, medicul comunică diferit, ascultând cu atenție motivele pentru care pacientul a venit în consultație dar discutând aprofundat doar despre problema lui principală.
Pacientul este implicat direct în tratamentul său pentru că există doi experți acum în consultație, medicul și pacientul, cel din urmă fiind și cel mai în măsură să știe ce se întâmplă în viața lui, fapt ce îl face un expert în viața proprie. A avea o boală pe termen lung înseamnă să ai mereu grijă ce medicamente iei și să ai un anumit mod de viață, ceea ce este dificil și de aceea jumătate din pacienții cronici nu își iau în mod regulat medicația. A evalua motivația pacientului și unde se află acesta în dinamica schimbării sunt esențiale în consultație. Un pacient care nu are o motivație interioară, nu va schimba prea multe în stilul său de viață și de aceea medicul prin tehnicile interviului motivațional, va căuta și va crește această motivație.
Însă ce înseamnă stil de viață? Medicul abordează pacientul nu doar din punctul de vedere al medicației pe care eventual o ia sau a bolilor sale și ale familiei din care provine ci și din perspectiva obiceiurilor nutriționale, a activității fizice, somnului, stresului, dependențelor de substanțe toxice, sănătate sexuală și a relațiilor cu ceilalți. A împărtăși toate acestea cu cineva din prima, chiar și dacă e medic, nu este ușor și de aceea întrebările, felul în care ascultă și cum reflectă medicul ceea ce pacientul spune sunt parte integrantă a consultației. În funcție de competențele sale, medicul poate ajuta deja direct sau direcționează pacientul către o dieteticiană, kinetoterapeut, psiholog sau alți specialiști medici.
În fiecare consultație există stabilirea unui mic obiectiv personal legat de ameliorarea unui aspect din modul de viață și despre care se va discuta în următoarea consultație. Rezultatele nu sunt imediate, pentru că a-ți schimba niște obiceiuri nesănătoase practicate ani de zile necesită cel puțin șase luni de zile, însă vorbim de o schimbare care va avea un impact pe termen lung. Această abordare empatică, fără prejudecăți și implicând total pacientul în schimbarea proprie, oferă satisfacții atât medicului pentru că vede rezultate mult mai de durată însă și pentru pacientul activ în reușita tratamentului său. Consultația prin medicina stilului de viață nu implică întotdeauna renunțarea la medicamente, însă în fazele inițiale ale unei boli începem cu intervenții asupra modului de viață și nu neapărat cu medicamente.
Cum bolile cronice legate de modul de viață (obezitate, hipertensiune arterială, diabet de tip II, apnee de somn, disfuncție erectilă, hiperlipidemie etc) au în majoritate trei cauze principale, vom avea rezultate rapide doar dacă schimbăm treptat dar concertat alimentația, introducem o activitate fizică (mersul pe jos e mișcare!) în mod regulat și renunțăm la fumat. La prima vedere pare o consultație care ia mult timp însă e doar prima consultație care e cronofagă, următoarele sunt foarte eficiente chiar și dacă dispunem de 15-20 minute.
Coordonând certificatul european care oferă competență în medicina modului de viață, pot să afirm că a avea acest gen de consultație într-o rețea medicală de asemenea anvergură și în România, este deja o reușită. Peste 200 de medici din lume au deprins abilitățile necesare de a efectua acest gen de consultație până acum și cei mai mulți încă se confruntă în țara lor cu dificultăți în a practica ceea ce au învățat teoretic. Iar poate un lucru nu de neglijat este și faptul că un medic care lucrează în acest mod este mai puțin predispus la burn-out (epuizare nervoasă) pentru că are nevoie el însuși în a își menține un mod de viață sănătos pentru a rămâne credibil in recomandările date pacientului. Un exemplu in acest sens este un pacient supraponderal care ajungând la medicul lui este apostrofat de acesta: “domnule, trebuie să slăbești, nu se mai poate așa!”.La care pacientul îi răspunde:” și dumneata, doctore!”.