<
Actualitate

Magazin medical: Ce influențează fertilitatea?

Magazin medical: Ce influențează fertilitatea?

Din 5 decembrie 2022, cuplurile sau femeile singure, cu vârsta între 20 și 45 de ani, care se luptă cu infertilitateași au domiciliul în România, pot beneficia de un sprijin financiar de 15 mii de lei pentru un tratament in vederea unei sarcini, intr-un spital public sau la o clinică privată acreditată, din țara noastră.

Este fertilitatea o problemăși dacă da, de ce?

A nu se confunda fertilitatea cu natalitatea, pentru că a nu avea sau a avea un anumit număr de copii rămâne o decizie personală.Problemele de fertilitate apar când cupluri tinere, în jur de 30-35 de ani, sănătoase, nu pot avea copii deși își doresc acest lucru și au incercat, pe cale naturală, cel puțin șase, până la 12 luni.

Nu voi intra în analiza cauzelor medicale care pot surveni la persoane tinere și aparent sănătoase ci voi prezenta aspecte ale modului de viațăcare influențează fertilitatea.

Până nu demult, în caz de infertilitate intr-un cuplu era exclusiv femeia de vină, ceea ce știm azi că este eronat.Cauza trebuie căutată la ambii parteneri, mai ales căîn ultimii patruzeci de ani a scăzut calitatea spermei la bărbații tineri, mai exact numărul de spermatozoizi și mobilitatea lor. Perturbatorii endocrini (atenție la produsele din plastic, mai ales în contact cu caldura), pesticidele si radiațiile de tot felul sunt cauze des citate.

Munca în ture de noapte provoacă dereglări hormonale la femei, și, poate favoriza, alături de alte cauze, apariția obezității, care este o cauză importantă de infertilitate, atât la femei cât și la bărbați. Tot la bărbați, lucrul în medii cu temperaturi crescute sau cu laptopul așezat pe zona genitală, purtatul hainelor strâmte, sau șezutul, timp îndelungat (șoferii de cursă lungă) pot crește temperatura la nivelul testiculelor, ceea ce influențează negativ fertilitatea.

Se apropie sezonul sărbătorilor, ceea ce înseamnă mai mult alcool, țigăriși cafea. Consumul acestora în mod regulat și în cantități mari joacă un rol în incapacitatea de a avea un copil.Nici drogurile recreative, ca de exemplu canabisul, nu sunt inofensive. Consumul unor astfel de substanțeîn cantități crescute influențează atât fertilitatea cât și libidoul.

Libidoul depinde și de alți factori, ca de exemplu stresul cronic, una din principalele cauze de infertilitate, cât și de dinamica de cuplu. Încercările eșuate de a avea copii și absența momentelor de intimitate sunt doar câteva aspecte analizate în dinamica unei relații.

Nu rareori, femeile preferă bărbații care au ca sport preferat ridicatul greutăților. Din păcate, mușchii mari nu se obțin doar prin sport ci și prin consumul unor produse anabolizante, care provoacă,  pe termen lung, atrofia testiculară,însă, din fericire, până la un punct, procesul este reversibil.

Cum suntem la sfârșit de an,este timp pentru mai multă dragoste (da,sunt și cupluri care își doresc copii, dar nu fac sex decât rareori), mișcare în mod regulat și mâncare ca la noi acasă,însăconsumând, mai ales, carne slabă, pește, legume (și cele fermentate), leguminoase, fructe, dulciuri, dar de preferințăcu puțin zahăr și un somn de calitate. Toate acestea ne ajută, din plin, să trăim sănătoși și să avem copiii doriți.

Dr. Ioan Haneș

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS