În cadrul M.A.I. sunt o mulțime de oameni deosebiți care pe lângă muncă zilnică pe care o prestează în interesul cetățeanului, mai au pasiuni deosebite. În acest articol vrem să vi-l facem cunoscut pe Agentul Șef Corșeu Lucian, un împătimit al șahului.
Acesta a detaliat în exclusivitate pentru Ziarul 21, pasiunea dusă la extrem pe care o are pentru acest sport al minții, șahul.
Lucian Corșeu este cadru M.A.I. de 24 de ani, iar de 20 ani practică acest sport al minții. Nu prea are rival, câștigă meciuri după meciuri și se declară un om răbdător. „Pentru a juca șah, îți trebuie multă răbdare, tenacitate, mult studiu, un talent aparte seriozitate și fair play. Înveți și din partidele pierdute nu doar din victorii. Acest sport al minții m-a ajutat și în viața de zi cu zi dar și în viața profesională. Te educă, te face să judeci altfel.”
Este căsătorit, are un băiat și o fată, însă doar fata îi calcă pe urme. Este înscrisă în clubul de șah Potaissa Turda și are ceva din tatăl său, victoriile pe bandă rulantă.
Emoționat, Lucian ne spune că a găsit înțelegere și sprijin, în familie. Timpul pe care, teoretic îl are liber, de cele mai multe și-l dedică partidelor de șah. Timp de 20 de ani, în cadrul MAI s-au organizat tot felul de concursuri, iar Lucian le-a cam câștigat pe toate. La nivel de IPJ Cluj a ieșit învingător de fiecare dată, acest lucru permițîndu-i să meargă la fazele superioare ale competiției unde de altfel, să facă o impresie bună. A participat la campionatele de șah din Călimănești, Olănești, Târgu Mureș, Sovata, Sibiu, întorcându-se cu premii importante la Turda.
În prezent este legitimat la un club de șah din Cluj-Napoca, iar în timpul liber își pune pasiunea în mișcare. A avut de curând un joc simultan cu primii doi clasați din România. Pe scară ierarhică, în ultimul an s-a clasat pe locul 8 din 70 de șahiști, ceea ce denotă că pasiunea pentru șah este dusă la extrem. „Adi, timpul nu îmi ajunge”, îmi zice ușor dezamăgit de faptul că în momentul de față, timpul este dușmanul nostru numărul 1.
Urmărește pe internet, cu sufletul la gură, partidele de șah disputate de cei mai buni 15 jucători ai lumii. Mai învață, mai „fură” meserie de la ei, de la cei profesioniști, cu gândul la următoarele turnee la care va participa, la următorii adversari pe care îi va întâlni.
„Viața este ca un joc de șah, la fiecare mutare este un răspuns”