<
Actualitate

Legea privind concediul medical se modifică, din 2018. Care sunt noile reglementări

Legea privind concediul medical se modifică, din anul 2018. Asigurații care vor să beneficieze de concediu medical și de indemnizația aferentă pot obține de acum certificatul de concediu medical online, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005.

 

De altfel, încă din vara anului trecut, ministrul Sănătății, Florian Bodog promitea debirocratizarea sistemului de sănătate, mai ales prin eliberarea concediilor medicale în sistem electronic.

 

Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1005 din 19 decembrie 2017 și se aplică deja cu privire la această chestiune. „Medicii prevăzuţi la alin. (1) – n.r. medicii curanți – pot completa certificatele de concediu medical atât pe suport de hârtie, cât şi electronic şi le pot transmite pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, angajatorilor/persoanelor în drept, după caz”, se arată în ordonanță. Prin urmare, hârtia de concediu medical va putea fi primită și pe mail de către pacient, doar dacă medicul are semnătură electronic.

 

În prezent, există posibilitatea ca orice persoană interesată să-și facă o asigurare facultativă pentru concedii și indemnizații medicale la stat, în baza unui contract. Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 99/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1005 din 19 decembrie 2017, potrivit avocatnet.ro.

 

„Se  pot  asigura  în  sistemul  de  asigurări  sociale  de  sănătate,  pentru  a  beneficia  de  concedii  şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate (…) persoanele fizice, altele  decât  cele  prevăzute la  alin.  (1) (adică în afară de angajați și de cei care sunt șomeri cu acte în regulă – n.red.),  pe  bază  de  contract  de  asigurare  pentru  concedii  şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate”, scrie în ordonanță.

 

Modelul unui astfel de contract de asigurare facultativă nu e încă stabilit, fiind nevoie de norme suplimentare pentru asta, dar în ordonanță scrie că acesta va fi titlu executoriu. Prin urmare, când creanța bugetară va fi scadentă, beneficiarul va putea fi executat silit dacă nu plătește. Contribuția este de 1% din venitul lunar ales înscris în contractul de asigurare, mai explică sursa citată.

 

La începutul acestui an, medicii de familie nu au mai eliberat rețete, trimiteri și concedii medicale.

 

„De luni bune, atenționăm autoritățile asupra problemelor cu care ne confruntăm. Din 1 ianuarie 2018 nu mai avem contracte cu casa de asigurări de sănătate, deci nu mai putem oferi serviciile pe care această instituție le decontează.  În schimb, unii medici vor oferi consultații pro-bono, din grijă pentru bolnavi, dar nu putem acorda servicii decontate de CNAS”, explica atunci, pentru Libertatea, dr. Rodica Tănăsescu, președintele  Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS