Când a fost ultima dată când ai ținut o carte în mână? Și când a fost ultima oară când ai întors pagină după pagină deoarece povestea pe care o citeai era mult prea fascinantă pentru a te putea concentra pe orice altceva?
Pentru un tânăr, cititul poate fi interpretat ca pe o temă, o obligație școlară. Li s-ar părea că pierd timp prețios sau cartea de citit ar putea fi plictisitoare. Cu toate acestea, pe măsură ce înaintăm în vârstă, cititul poate deveni o parte foarte importantă în viața noastră de zi cu zi. Lectura poate oferi o stare de suspans, adrenalină, te poate pune într-o dispoziție romantică sau pur și simplu te poate face să te simți bine cu tine însuți.
Imaginația poate traversa mări și țări, iar lectura oferă podul de care ai nevoie în călătoriile tale. Cititul este foarte benefic pentru sănătatea ta mentală. Iată motivele pentru care ar trebui să te reapuci sau să continui să citești:
1. Stimularea mentală
Multe studii au arătat că stimularea mentală poate încetini progresul Alzheimerului și al demenței datorită faptului că îți menții creierul antrenat și activ. Acest lucru previne pierderea puterii creierului.
Precum celelalte organe ale trupului, creierul necesită mult exercițiu pentru a se menține în formă odată cu trecerea anilor. Lectura activează acea parte a creierului care ne permite să vizualizăm cu ajutorul imaginației scenele descrise.
2. Dezvoltarea personală și încrederea de sine
Contactul cu lumile imaginare din cărți îți dezvoltă creativitatea, iar faptul că te poți pune în pielea personajelor și a experiențelor lor te face empatic, iar asta se reflectă în atitudinea și relația pe care le ai cu cei din jurul tău.
Empatia scoate la suprafață tot ceea ce este bun într-un om, iar lectura îmbunătățește aceasta calitate greu de dezvoltat. Acumularea experiențelor proprii și a celor ”imaginare” din cărți ne transformă în oameni mai generoși și mai înțelegători.
3. Consolidarea abilităților analitice
Ai citit vreo dată un roman psihologic reușind să elucidezi misterul înainte să termini cartea? Dacă da, atunci ți-au pus la încercare abilitățile critice și analitice notând toate detaliile pe care autorul ți le-a pus la dispoziție și urmând firul logic până la capăt.
Aceeași abilitate îți poate fi de foarte mare ajutor atunci când critici povestea unei cărți; așa îți poți da seama dacă personajele au avut o evoluție bună, dacă firul narativ s-a petrecut uniform sau dacă romanul abordat a fost scris inteligent.
4. Automotivarea și împuternicirea valorilor proprii
De cele mai multe ori oamenii își stabilesc valorile morale și etice în funcție de felul cum au fost crescuți, de societatea în care au crescut și de educația pe care au primit-o. De asemenea, aceste valori pot fi îmbunătățite prin lectură.
Cărțile lui Jane Austen spun povestea multor personaje complexe, imperfecte, care caută constant o scăpare din atribuțiile solicitate de societatea și cultura din acea perioadă în timp. Autoarea a folosit frecvent jocuri de cărți în romanele ei, exemplificând caracterul și personalitatea personajelor sale pentru a putea pune în evidență complexitatea conduitei umane.
5. Îmbogățirea vocabularului
Cu cât citești mai mult, cu atât ești mai mult expus unor cuvinte și fraze care, încetul cu încetul își vor croi drum către limbajul tău de zi cu zi.
Articularea corectă și un vocabular bogat sunt de ajutor în orice profesie, iar faptul că poți discuta cu încredere cu cei de un rang mai înalt ca tine îți va crește stima de sine garantat. Persoanele cunoscătoare sunt recunoscute a avansa mai ușor în carieră de cât cele care dețin un vocabular mai îngrădit.
De asemenea, cititul este vital în învățarea unei limbi noi deoarece cei non-nativi pot fi expuși unor modalități de vorbire care sunt folosite în contexte vizibile, ceea ce ameliorează scrisul sau vorbitul în acea limbă.
6. Reducerea stresului
Nu contează cât stres îți produc serviciul, relațiile personale sau alte situații neașteptate cu care ne întâlnim zilnic, toate acestea dispar atunci când ne cufundăm într-o poveste.
Un roman scris inteligent ne poate transporta pe alte meleaguri în timp ce un articol interesant ne poate distrage din probleme, toate acestea ne ajută să stoarcem stresul din veneși ne oferă o stare de bună dispoziție și relaxare.