De multe ori ceremoniile naționale au un aer comunist aparte. Festivitățile organizate de autoritățile statului cu ocazia Zilelor Naționale, la 32 de ani de libertate au același aer comunist pe alocuri.
Ne aducem aminte binențeles când oamenii mergeau obligați să aplaude diferite evenimente organizate de Partidul Comunist.
La 32 de ani de la revoluție, multe nu s-au schimbat în această privință. O parte dintre bugetari participă la aceste evenimente fie doar să mai scape de 2 ore de la locul de muncă, fie obligați de partid fie din fișa postului, însă de cele mai multe ori vedem aceleași fețe plictisite, așteptând parcă să se termine cât mai repede evenimentul, obișnuiți fiind cu STATUL, leafa curge oricum.
Joi, 2 iunie 2022 a fost sărbătorită Ziua Eroilor Naționali, un eveniment organizat în cinstea eroilor români. Deși se depun unele eforturi pentru realizarea acestor manifestări de cele mai multe ori cei prezenți o fac doar din comprezență, plictisiți sau neconștientizând valoarea unui astfel de eveniment.
La Turda, odată cu sărbătorirea Zilei Eroilor Naționali a fost surprins un moment de la depunerea de coroane. Practic din lipsă de interes dar nici nu mai conta.
Boala societății românești: „Las’ că mere și așa”, se adâncește din ce în ce mai tare în jurul nostru.
În fiecare an, Ziua Eroilor este celebrată odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, evocând memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.
România a pierdut în Marele Război aproape un milion de militari şi civili. Prevederile Tratatului de la Versailles, ce vizau ţara noastră, s-au concretizat prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare naţională a poporului român. Ţara noastră a devenit, astfel, primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali.