Deși, pentru adolescenți, ca pentru toată lumea, despărțirile sunt neplăcute, acestea pot folosite ca oportunități de a învăța cum să facă față durerii, respingerii, dezamăgirii și a celorlalte emoții care însoțesc sfârșitul unei relații.
Pentru aceasta, putem proceda în mai multe moduri, dintre care vor fi descrise câteva în continuare.
• Arătați-le că le înțelegeți emoțiile (validarea emoțiilor). Aceasta nu înseamnă, neapărat, că sunteți de acord ce adolescenții gândesc, simt sau fac, ci că sunt acceptați așa cum sunt. Expresii ca „știu că e greu” sau „înțeleg că e trist când se termină o relație” sunt mai utile decât „lasă că nu e mare lucru” sau „oricum, relațiile din liceu nu durează mult”.
• Ajutați-i să ia decizii. Faptul că adolescentul dumneavoastră a luat decizia de a renunța la o relație nu înseamnă că acesta nu suferă. Nu-i spuneți că prietenul/ prietena a fost o alegere greșită, nu trebuie să-i spuneți lucruri „corecte”; ajutați-l să înțeleagă de ce dorește sfârșitul relației.
• Căutați împreună o cale de mijloc. Inspirați-i speranță în viitor, ajutați-l să înțeleagă că nu se va simți așa pentru totdeauna. Nu încercați să-l faceți să scape de emoțiile neplăcute; durerea este cea care îi va face să se vindece.
• Oferiți-i ocazii de distragere a atenției de la relație încheiată. Ieșiți împreună în oraș, la film, cumpărături, cofetărie sau la cină, sau pregătiți împreună felul sau preferat de mâncare.
• Reveniți la rutinele zilnice. După ce adolescentul a suferit câteva zile, încurajați-l să revină la activitățileobișnuite. Efectuarea temelor, activitățile casnice sau exercițiile fizice au, și ele, rol de distragere a atenției de la relația pierdută.
Este foarte important să nu uitați un lucru: ne este despărțirea dumneavoastră; fie că v-a plăcut sau nu fostul prieten sau fosta prietenă a adolescentului, străduiți-vă să păstrați doar pentru dumneavoastră sentimentele sau emoțiile proprii.