<
Actualitate

Larisa Nițan. Rubrica pentru copii, adolescenți, părinți și bunici: De ce se comportă ”ciudat” TOȚI îndrăgostiții?

Despre o persoană îndrăgostită spunem, în limbajul de zi cu zi că „e cu capul în nori” iar psihiatrii au intenționat să includă dragostea printre tulburările psihice care necesită atenție specializată. Asta pentru că cei care se îndrăgostesc sunt, cel puțin în  primele zilei ale relației, zăpăciți, iraționali sau chiar ridicoli; adesea devin nervoși și instabili emoțional.

Ce se întâmplă în creier când ne îndrăgostim?

Tehnicile avansate de scanare a creierului (ex. imagistica prin rezonanță magnetică) au relevat că, atunci este privită fotografia persoanei iubite, anumite zone din creier se activează dar, cele mai multe, și în special cele care sunt responsabile de comportamentul rațional (sunt inhibate emoțiile negative în general și reacțiile de frică în special, empatia și raționamentul logic), sunt dezactivate. Așa se explică de ce îndrăgostiții sunt mereu fericiți și nepăsători la ceea ce ar putea merge rău. Și, din păcate sau nu, iau în continuare decizii majore (legate de afaceri, carieră, educație, credite etc.). De fapt, reducând controlul asupra acțiunilor conștiente, natura nu face altceva decât să creeze condițiile necesare pentru ca cei doi să fie împreună și să se reproducă.

Creierul persoanelor îndrăgostite secretă cantități mari de dopamină (sau molecula recompenselor). Aceasta este implicată în comportamentele de recompensă și este esențială pentru senzațiile noastre de durere sau de plăcere, fiind implicată în stările de dorință, euforie sau dependență. S-a dovedit că dopamina secretată în creierele îndrăgostiților are efecte similare cocainei.

Un efect secundar al secreției dopaminei în exces este scăderea nivelului de serotonină, cunoscută și ca hormonul fericirii, care ne influențează în mod esențial dispoziția și apetitul. Așa se explică nervozitatea, neliniștea, îndoielile și îngrijorările specifice dragostei (foarte asemănătoare tulburării obsesiv – compulsive). Partenerii se gândesc prea mult la persoana iubită și astfel apar dificultățile de concentrare pe sarcinile curente.

Este explicabilă dragostea inexplicabilă?

Una dintre cele mai cunoscute substanțe chimice implicate în trăirea dragostei este adrenalina, datorită căreia ne crește pulsul, ne transpiră palmele și ni se usucă gura atunci când întâlnim persoana care ne place. Adrenalina este un hormon secretat în situații de stres, de pericol. Așa se poate explica faptul că două persoane, care sunt vag atrase una de cealaltă, se pot îndrăgosti nebunește când trec împreună printr-o experiență emoționantă sau amenințătoare. La fel de bine, așa se explică și farmecul iubirii interzise, sau infidelitatea.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS