Cum să ne comportăm cu personalitățile dificile?
Procentul de persoane care au o tulburare de personalitate este, în populația generală, între 10-13%. Există o probabilitate crescută să interacționăm cu o „personalitate dificilă”, fie că ne referim la o persoană diagnosticată cu o tulburare de personalitate, fie la o persoană care are doar anumite trăsături mai accentuate și care ne vor pune în dificultate.
În primul rând, este important să ținem minte că acțiunile pe care persoanele cu tulburări de personalitate le realizează nu au o intenție negativă, iar scopul lor nu este de a ne deranja pe noi. Comportamentele problematice au la bază tipare rigide de gândire, temeri, vulnerabilități și conflicte interne care se exprimă în activitățile de zi cu zi.
Probabil că una dintre cele mai importante probleme pe care le vom întâmpina în interacțiunile cu personalitățile dificile este faptul că aceste persoane nu își dau seama că acțiunile lor sunt rigide. Este datoria noastră, ca și rude sau prieteni, să le atragem atenția în mod direct și să subliniem comportamentele inadecvate (nu defectele personale). Conștientizarea este primul pas spre schimbare. Oricum, trebuie să evităm să inițiem intervenții nedorite, să îi moralizăm sau să încercăm să le schimbăm viziunea asupra lumii, deoarece acestea pot fi percepute negativ și respinse automat.
Sfaturi utile care vor facilita interacțiunile cu personalitățile dificile:
-Încearcă să înțelegi motivația comportamentului
-Acceptă faptul că schimbarea nu este ușoară, este un proces de lungă durată și dificil –fi acolo pentru ei, pentru a îi asculta și susține
-Nu le spune ce este bine și ce este rău să facă
-Spune-le ce își dorești și care sunt limitele în interacțiunile cu ei.
-Raportează-te la tine (cum te face pe tine să te simți) și nu la persoana lor.