<
Actualitate

Lansarea la Cluj-Napoca a C-Edu, primul cluster de educație din România

Luni, 5 Octombrie 2020, cu ocazia Zilei Internaționale UNESCO a Educației și a profesorului s-a lansat la Cluj-Napoca clusterul de educație C-Edu – primul efort de ecosistem în domeniul educației din România, un instrument colaborativ de lucru pentru a răspunde marilor întrebări și provocări în domeniul educației secolului XXI, accentuate în ultimele luni de pandemia COVID-19 și de a crește calitatea accesului la învățare pe întreg parcursul vieții.
Fondat de către șase universități clujene, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Fundația Transylvania College, Consiliul Județean Cluj și Primăria municipiului Cluj-Napoca, clusterul de educație are drept misiune crearea unei platforme inclusive de co-design și abordare cros-sectorială a nevoilor comunității privind educația, accesul inclusiv și adaptat timpurilor la învățare. De asemenea, C-Edu încurajează crearea unor procese de colaborare între sectorul public și cel privat, între administrații, instituții de învățare, companii și organizații non-guvernamentale care să permită o mai bună integrare a tinerilor pe piața muncii, o dată finalizat parcursul lor educațional.


La eveniment au participat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Marius Mînzat, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Mircea Abrudean, prefect al județului Cluj, Marinela Marc inspector general școlar în cadrul IȘJ Cluj, Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice Cluj-Napoca, Cornel Cătoi, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Mara Rațiu, prorector al Universității de Arte și Design, Nelida Nedelcuț, prorector al Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima”, Christian Săcărea, prorector al Universității Babeș – Bolyai și Simona Baciu – fondator Transylvania College Foundation. Alături de aceștia au mai participat membrii delegați în grupul de lucru al clusterului de educație ai fiecărei entități membre, reprezentanții companiilor și organizațiilor non-guvernamentale care au aderat la clusterul de educație, precum și doi elevi clujeni, ca reprezentanți ai tinerilor elevi și studenți la eveniment.
Cu ocazia lansării Clusterului de educație C-Edu membrii fondatori au plantat câte un arțar în incinta Centrului Regional de Industrii Creative din Cluj Innovation Park în cadrul programului „Clujul verde”. Un astfel de arbore a mai fost plantat de către prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, ca reprezentant al Guvernului României, precum și de către doi tineri elevi clujeni, în numele Președinției României.


Rolul Clujsterului C-Edu
Principalul rol al clusterului de educație în ecosistemul de inovare local și regional este de a crea o platformă de colaborare și dialog centrată pe educație, care să încurajeze participativitatea și utilizarea instrumentelor colaborative de a căuta soluții la problemele cu care ne confruntăm, alături de multe alte comunități în această perioadă privind asigurarea accesului la învățare pe tot parcursul vieții.
Conform fondatorilor săi, scopul clusterului de educație C-Edu este „de a acționa ca un spațiu de dialog și colaborare între principalii actori implicați în educație, cu scopul a îmbunătăți accesul elevilor și studenților la structuri educaționale și formative, de a crește calitatea proceselor educaționale și de a conecta educația continuă cu mediul economic. C-EDU va susține intersectarea formării profesionale cu cercetarea şi inovarea, în scopul racordării educației la dinamica schimbărilor sociale. Clusterul de educație C-EDU își asumă conceptul de entitate inovatoare în ceea ce privește formarea capitalului uman adaptat la inovațiile și schimbările tehnologice care condiționează̆ dezvoltarea educațională. Viziunea C-Edu este cea a unui ecosistem educațional conectat și competent, care pune în centrul proceselor educaționale elevul/studentul, asigurându-i acestuia instrumentele și abilitățile care îl vor transforma într-un membru al societății competent, empatic și participant activ la structurarea comunității” se arată în actul constitutiv al clusterului.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean: ”Evenimentul pe care îl marcăm astăzi este unul ce provine din însăși fibra noastră, a clujenilor, a ardelenilor care au dat națiunii ,,Școala ardeleană”.”

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS